Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az új állatjóléti minősítési rendszer egyelőre csak Németországra vonatkozik és teljesen önkéntes. De ki tudja, meddig lesz ez így? Ahogy azt a ketreces tojótyúktartásnál is megtapasztaltuk, a nyugati fogyasztók akarata egy-két év alatt át tud szivárogni az uniós támogatási rendszer előírásaiba. Érdemes tehát közelebbről is megvizsgálni, mit találtak ki most a németek.
Több férőhely, több választási lehetőség
A háromfokazatú rendszer mindegyik foka túllépi a jelenlegi gyakorlatot, így már az első is egy 20 százalékos férőhelynövelést ír elő egyedenként, minden egyes korcsoportban. A második fokozat már 47 százalékos növelést, a harmadik pedig 91 százalékosat ír elő azzal a kikötéssel, hogy 30 kilogramm élősúly fölött kifutót is kell biztosítani az állatnak. Továbbá minden fokozatban állandó hozzáférést kell biztosítani az alaptakarmányhoz, és szalmát is adni kell a turkáláshoz, játékhoz.
A kutricákat úgy kell kialaítani, hogy elkülönüljenek benne a pihenés, a mozgás és az evés színterei. A változatosságot lehet növelni magasabban lévő "balkonok" kialakításával, eltérő fényerőségű területekkel, más-más anyagú fekvőfelületekkel, vakaródzásra és hűsölésre alkalmas berendezésekkel. A kettes fokozatban ehhez képest annyi az eltérés, hogy kötelező a különböző hőmérsékletű régiók kialakítása (a kinti léghőméséklet helyi befúvásával), a hármas fokozatban pedig a kifutó.
Malackortól a vágóhídig
A kocák számára minden fokozatban fészeképítőanyagot kell biztosítani. Az első fokozatban a malacokat nem 21 napos korban, hanem 25 naposan kell választani, a másodikban 28, a harmadikban 35 napra. Az érzéstelenítés nélküli kasztrálás minden esetben tiltott. Ehelyett vagy az érzéstelenítést, vagy a korai vágóra küldést, vagy a kanszag elleni oltást javasolják. A magasabb fokozatokban a farokkurtítás sem megengedett.
A vágóhidat 8 órán belül el kell érni teherautóval, de 4 órás utaztatás felett kötelező az alomanyag és az ivóvíz biztosítása. Azokat az állatokat, amelyeket nem lehet azonnal lerakni a járműről, védeni kell az extrém melegtől, hidegtől és légszomjtól. Előírások vonatkoznak a vágóhídi eljárásra is, amit azzal fejelnek meg, hogy minden egyes egyed kezeléséről videófelvétel készül, amit 3 hónapon át meg kell őrizni.
A programban résztvevőknek vállalniuk kell, hogy évente ellenőrzik náluk az istállóklímát és a vízminőséget, valamint minden évben részt vesznek egy állatjóléti továbbképzésen. Az állatszállítást végző sofőröknek kétevente 6 órát kell továbbképzéssel eltölteniük, és ugyanennyi tanulást várnak el a vágóhídi, állatvédelmi megbízottól is.
Egyedenként 10-12 euró pluszköltség
Klöckner azt ígéri, hogy 2019 végéig megalkotják az új minőségbiztostíási rendszer jogszabályi hátterét, így az első állatjóléti márkázást kapó sertés 2020-ban jelenhet meg a piacon. Hollandiában és Dániában már működik hasonló minősítési rendszer, az innen kikerülő portéka 20 százalékos piaci részesedéssel bír. A miniszterasszony úgy becsüli, hogy az állatjóléti márkázás sertésenként 10-12 eurós többletköltséget jelent a termelőnek. Ezt döntően a piacnak kell megfizetnie, de állami támogatás is kapcsolódna hozzá - egyelőre tisztázatlan nagyságrendben. Egy biztos: az új állatjóléti tanúsítványokhoz kapcsolódó kampányra máris elkülönítettek 70 millió eurót.