Ideje fegyverszünetet kötni a vadkár ügyében!

agrarszektor.hu
Az utóbbi 10 évben fokozatosan nőtt a nagyvadállomány az országban, miközben az apróvadak száma meredeken esett. A gazda számára a legtöbb bosszúságot a vaddisznók által kitúrt növények jelentik, de egy szarvasrudli is nagy pusztítást tud végezni. A vadgazdák és a mezőgazdák közötti nézeteltéréseket csökkentheti, ha legalább a vadkár nagyságának megítélésében nincs vita köztük. Ezt a célt szolgálja a készülő egységes vadkárfelmérési útmutató, melyet a szaktáca felkérésére 10 szakértőből álló munkacsoport dolgozott ki. Prof. Csányi Sándort, a SZIE Vadvilág Megőrzési Intézetének igazgatóját, a Mezőgazdasági Vadkár Munkacsoport vezetőjét kérdeztük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az apróvadak élettere nagymértékben szűkült, mivel az intenzív, nagytáblás mezőgazdálkodás szűkíti számukra a táplálék-kínálatot, a búvó- és fészkelőhelyek számát. A vegyszerhasználattal csökkent a táplálékként szóba jöhető rovarok mennyisége, ami különösen csibekorban fontos a madarak életében. Ne csak a rovarirtókra gondoljunk, a gyomirtással is szűkül a rovarpaletta, hiszen ezek az ízeltlábúaknak is tápnövényei - mutat rá Csányi Sándor, SZIE Vadvilág Megőrzési Intézetének vezetője.

Az olyan növényevő apróvadak, mint a nyulak, számára a magas cellulóztartalmú kukorica és kalászos kultúra az év legnagyobb részében nem vonzó táplálék, inkább a lédús gyomnövényekre lenne nekik is szükségük. A lucernások bővülésével az apróvadaknak is javultak az életkilátásaik, de ezen területek nagysága így is egy nagyságrenddel kisebb, mint az előbb említett főnövényeké. Az elszigetelt lucernaállományokkal nem feltétlenül találkoznak a kis mozgáskörzetű fajok.

Sokkal jobb dolguk van a nagyvadaknak. Természetes ragadozó nem leselkedik rájuk, az erdősített területek aránya pedig folyamatosan nő az országban. Új élőhelyek is megnyíltak előttük például a külterületeken. A vaddisznók, szarvasok, őzek száma nőtt az elmúlt 10 évben, de a növekedés üteme lelassult, ami az intenzív vadállomány-csökkentésnek köszönhető. Vonzó táplálékot kínáló vadföldekkel ezek is elterelhetőbbek lennének a mezőgazdasági területekről - véli a szakember.

Forrás: MTI, Bugány János

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről szóló csütörtöki konferencián elmondta, hogy egy egységes vadkárfelmérési útmutató készül annak érdekében, hogy a vad által okozott károk mennyiségének, a károsodott terület nagyságának, valamint a károk pénzbeli értékének meghatározása országosan egységesebb módszerekkel történjen. Az útmutató a vadászati szervezetek, illetve a kapcsolódó szakterületek tudományos műhelyei által készül, beleértve a Szent István Egyetemet. Csányi Sándor az agrárszektor.hu érdeklődésére elmondta, hogy február végére végleges formát kap az útmutató tervezete. Ez egy társadalmi egyeztetést követően március folyamán még módosulhat. A szakmai munka lezárultával nyílik a meg a lehetőség a jogszabály kidolgozására.

A konfliktus megoldásának lényege a párbeszéd. Ehhez olykor mediátorra is szüksége van a feleknek. Csányi Sándor ebben a szerepkörben a tájegységi fővadászokat vagy a falugazdákat tudja elképzelni. "Fontos, hogy javaslatokat is tegyenek a kár megelőzésre" - teszi hozzá. Győrffy Balázs is arra hívta fel a figyelmet, hogy minden érintett félnek a vadkár megelőzésére kell koncentrálnia. Ezen a téren csak együttműködéssel, folyamatos kapcsolattartással, egymás tájékoztatásával lehet eredményt elérni. A legjobb ugyanis, ha nincs számottevő kár, amin vitázni érdemes.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?