Kezdődik a rókák veszettség elleni immunizálása - indul az ebzárlat!

agrarszektor.hu
2019. március 29. és április 14. között zajlik Magyarországon a rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázása. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási főállatorvos. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2019 tavaszán Magyarország 9 megyéjében, összesen 41.970 négyzetkilométernyi területen végzi a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság. A március 29. és április 14. közötti időszakban kisrepülőgépekről juttatják ki a vakcinát tartalmazó csalétkeket a kezelendő területekre, elkerülve a lakott, sűrűn beépített településrészeket.

A kezelt területek térképe és a vakcinázással érintett települések tájékoztató jellegű listája egy excel táblázatban itt érhető el, az oldal legalján.

A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezért azok megelőző immunizálása kiemelten fontos állategészségügyi feladat, amelynek költségeihez az Európai Unió 75%-os társfinanszírozást biztosít. Az oltóanyag az ember számára kellemetlen szagú csalétek belsejében, alumínium-műanyag fóliában található. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétket, az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az érintett térségekben. A korlátozás a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig tart, pontos idejéről a járási hivataloknál lehet érdeklődni, illetve a települési önkormányzat - a helyben szokásos módon - tájékoztatja a lakosságot.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján az elmúlt években a rókák mintegy háromnegyede vette fel a kihelyezett csalétkeket a vakcinázott területeken. A rókaimmunizációs programnak köszönhetően napjainkra elvétve fordul elő a betegség Magyarországon; utoljára 2017 márciusában találtak fertőzött állatokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?