Nőtt a vágócsirke ára - a tápé még inkább

agrarszektor.hu
Jókor jött a külpiaci keresletélénkülés a baromfisoknak, mert a költségeik igencsak megemelkedtek idén. A feldolgozóipar fizetőkészsége ugyan javult, de nem annyira, amennyire nőttek a termelési kiadások. A tápok áremelkedése 65 százalékkal múlta felül az átvételi árét. De még így is megéri a brojlerhizlalás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a a 14. héten 3,5 százalékkal lehetett jobb áron értékesíteni a  vágócsirkét, mint tavaly. Az adatokból ugyanakkor az is kiderült, hogy a tápok ugyanebben az összehasonlításban átlagosan 5,8 százalékot drágultak.


A csirke kilós ára évek óta 240-245 fointt körül alakult ebben az időszakban. Két hónappal ezelőtt kezdett el komolyabban emelkedni, és mostanra érte el a 255-260 forintot.

De úgy tapasztalom, hogy a takarmány és az energia ára ennél is jobban nőtt, ahogy az emberi munkáé is. Számunkra elveszett az első negyedévi állatjóléti támogatás is, bár úgy hallom, az utolsó pillanatban csak kiegyezett a kormány Brüsszellel" - sorolja egy román határ melletti kistelepülésen gazdálkodó termelő, aki évről évre 60 ezres brojlerállományt telepít. Most sem történt ez másképp, mert mint mondja, a csirkehizlalás még így is nyereséges tevékenység.

Az AKI PÁIR adatai szerint 2019 első tizennégyhetének élősúlyos termelői átlagára a vágócsirke  esetén 3,4 százalékos emelkedéssel 256 forint/kilogrammra nőtt 2018 azonos időszakának átlagárához képest. Eközben az Európai Unióban nem változott az átlagár. A magyarországi drágulás hátterében az állhat, hogy a baromfihús-exportunk 56 százalékkal 27 ezer tonnára emelkedett januárban a 2018. januárihoz viszonyítva. Ezen belül a csirkehús kivitele csaknem a kétszeresére, 20 ezer tonnára nőtt. Vagyis a külpiacok szívóereje miatt relatív hiány keletkezett a belpiacon, ami áremelésre késztette a feldolgozókat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?