Nagy jövő előtt áll a hazai nyulas szakma

agrarszektor.hu
Szakmaközi szervezet lett a Nyúl Terméktanácsból, ami azt jelenti, hogy a termékre épülő teljes vertikális szektort átfogják a termeléstől a feldolgozáson át a forgalmazásig. A nyúlhús döntő hányada Nyugat-Európába megy, de egyre többször találkozunk a termékekkel az itthoni üzletláncokban is. A új szervezeti háttér nagy piacszervezési szabadságot ad a szakma kezébe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az OMÉK-on megrendezett nyúlágazati konferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár átadta a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének, Juráskó Róbertnek a szakmaközi szervezeti elismerő dokumentumot. A nyúl ágazatban évek óta kiemelkedő tevékenységet végző szervezet teljesítette az uniós, illetve hazai jogszabályokban előírt feltételeket, olyan szervezettséget és képviseleti szintet ért el, amely alkalmassá tette a miniszteri elismerés elnyerésére. Ezzel a döntéssel immár kilenc ágazati szakmaközi szervezet működik Magyarországon.


A szakmaközi szervezeti forma egy olyan alulról felépülő, önszabályozó szerveződési modell, amely egy ágazat összes szereplőjének - termelő, feldolgozó, kereskedő  - érdekeit igyekszik közös nevezőre hozni. A szakmaközi szervezeti elismerés előnyöket biztosít a nyúl ágazati érdekképviseletnek, hiszen új jogosítványokat és lehetőségeket kap és tagjainak döntésétől függően alkalmazhat a nyúlból készült termékek tekintetében azok forgalmazásának elősegítésére, a termelés és piaci folyamatok összehangolására, piaci információk gyűjtésére vagy éppen az ágazat szereplőit érintő speciális szabályok megalkotására.

Mi az a szakmaközi szervezet?
- A szakmaközi szervezetnek az adott ágazat termelői, feldolgozói és forgalmazói is tagja lehetnek, vagyis az alaptermékre épülő teljes vertikális lánc. Ilyen például a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Lényeges, hogy a tagok az adott termék előállításának, feldolgozásának, illetve kereskedelmének jelentős arányát képviseljék.
- Célja a tagok termékei forgalmazásának koncentrálása és koordinálása, a termelés és a feldolgozás közös hozzáigazítása a piaci követelményekhez.
- Az agrárium szakmaközi szervezetire nem vonatkoznak az uniós kartellszabályok.
- A szervezet kérésére - korlátozott időtartamra - kötelezővé tehetők a szervezethez nem tartozó gazdasági szereplők számára a szervezeten belüli egyes megállapodások, döntések vagy összehangolt magatartások.
- A reprezentatív szakmaközi szervezet egyes piacszervezési intézkedései (pl. szabványos szerződésminták, forgalmazási szabályok) jogszabályban kihirdethetők.

Az államtitkár a konferencián elmondta: állategészségügyi támogatások révén 465 millió forinttal, tenyészállat-beállítási támogatások révén pedig egy 100 millió forintos kerettel segítik a nyúlágazatot. Hozzátette, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) is kiemelt figyelmet fordít az állattartó gazdaságok versenyképességének javítására, hiszen tizenegy, az állattenyésztési ágazat szereplőit közvetlenül támogató felhívás jelent meg az elmúlt években. E pályázati konstrukciók megközelítőleg 210 milliárd forintos támogatást biztosítanak a kedvezményezetteknek.

Elhangzott, hogy a hazai fogyasztásösztönzés érdekében a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és az Agrármarketing Centrum közösen idén is fogyasztásösztönző kampányt szervezett. A promóciós kampányok eredményesnek bizonyultak: az áruházakban mintegy 6 százalékkal nőtt meg az előcsomagolt nyúlhús forgalma, egyre többen fedezik fel maguknak a kiváló minőségű magyar húsfélét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?