Ezek a legfinomabb magyar élemiszerek: új tételek az országos toplistán

Ezek a legfinomabb magyar élemiszerek: új tételek az országos toplistán

agrarszektor.hu
2020-ban is kiadták az Aranyszalag Minőség tanúsítványát. A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) ezúttal három magyar terméket díjazott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Aranyszalag Minőség tanúsítványát 2013 óta adja ki az MGE a kiemelkedő minőségű termékeknek, ahol az előállítás minden mozzanata a minőséget, a jó ízt szolgálja. A tanúsítvány minőségromlás esetén felfüggeszthető vagy visszavonható. A tanúsítványokat és az okleveleket Erdős Norbert volt Európa Parlamenti képviselő és Molnár B. Tamás MGE-elnök adta át. Az új aranyszalagosok:

Baranyai vagjumarha Zichy Mihály birtokáról

A koreai eredetű marhafajta Japánban vált világhíressé. A Zichy-farmon a tiszta vagju mellett tartanak F1-et is (vagju-angus). A hús szárazon érlelve kerül forgalomba, miután 20-30 napig lógatták. A France Gourmet Foods forgalmazza (Lóczki János).

Megyaszói szabadtartású, tisztavérű mangalica / Harangod-Mag Húsfeldolgozó Kft.

Az egyik legjobb minőségű mangalica-tőkehús az országban. A szabadon tartott állatok terjedelmes, de szigorúan védett és szigorúan körbekerített területen élnek, hogy védve legyenek bármiféle fertőzés ellen. E mangalicából sok éve készül óriási érlelőkben a 24 hónapig érlelt sonka, mára kiforrott technológiával. A France Gourmet Foods forgalmazza (Lóczki János).

Erdős Norbert, Zichy Mihály, Asszó Szabolcs, Hoitsy Görgy, Molnár B. Tamás (Fotó: Bakcsy Árpád)

Lillafüredi sebes pisztráng forrásvíz-táplálta hideg tavakból / Hoitsy György

A termelő és az ivadéknevelő tavakat kristálytiszta, hideg, oxigéndús forrásvizek táplálják, ettől lesz a hal húsa jó állagú és jóízű. A telepen köbméterenként 15-25 kg hal nevelődik (ez messze elmarad az intenzív telepek 100-150 kg/m3 halsűrűségétől). Az őshonos sebes pisztrángból (Salmo trutta m. fario Linné, 1758.) évente 1-2 tonna hal kerül piacra innen, elsősorban horgászvizekbe. Hoitsy Görgy egyik célja, hogy az eredeti dunai vérvonalat állítsa vissza. A szivárványos pisztrángnak három törzse él a telepen, ezek ívási időben, növekedési erélyben, színezetben térnek el egymástól.

Az elismerések átnyújtása után megbeszélést folytattak a régi és az új aranyszalagosok. Ezen Héver Tímea és Kerekes Attila (Alemitta/beregi csirke) ismertette, milyen feltételek mellett válhat a rendszer az EU által támogathatóvá: ezek közül a legfontosabb a termelői összefogás és az egységes kötelezettségvállalás.

(A cikkben szereplő fotók Bakcsy Árpád tulajdonát képzik.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?