Száz millióból épült tanüzem Hatvan mellett: erre használják majd

agrarszektor.hu
Átadták a Józsefmajori Tanüzem felújított épületét és ezzel egy időben befejeződött a tanüzem átalakítása, modernizálása, mely alkalmas őshonos állatfajok, főleg szőke mangalica tartására, genetikai értékeinek megőrzésére. A közel 100 millió forintos beruházás a Szent István Egyetem által elnyert EFOP-3.4.3-16-2016-00012 számú Európai Uniós projekt keretében valósult meg. A projekt 2017. június 1-jén indult és várhatóan 2021. február 28-án fejeződik be.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Hatvan közelében található Józsefmajori Tanüzem a Szent István Egyetem mezőgazdasági gyakorlati oktatásának egyik kiemelt helyszíne, mely korábban a tejtermelést és a tejelő szarvasmarha tartását mutatta be, üzemi méretét tekintve családi mintagazdaságként - írja közleményében a Szent István Egyetem. Közel 80 db Holstein-fríz tehén és szaporulata alkotta a telep állatállományát. A gyakorlati képzőhely fejlesztése révén az Egyetem minőségi, piacképes képzést tud biztosítani a hallgatóinak azáltal, hogy élethű körülményeket teremt és többrétű szakmai tartalommal megtöltött gyakorlat lehetőségét nyújtja.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A Tanüzemben elsődlegesen a hosszabb időtartamú telepi munkavégzést és a családi gazdaságok élethű önfenntartó rendszerét kívánják modellezni, melyben helyet kapnak a hagyományos tartási gyakorlatok, a modern eszközök és technológiák, de az ősi magyar agrárkultúra hagyományainak átörökítését, megőrzését is szem előtt tartják. Az állatok takarmányozása részben a tanüzemi rendszer által helyben megtermelt tömegtakarmányokból történik, a sertések mélyalmos kifutókkal rendelkező istállókban történő tartása mellett, így a diákok egyszerre szerezhetnek tapasztalatot a növénytermesztés és az állattenyésztés gazdaságon belül egyidőben felmerülő feladatairól, mechanizmusairól. A tartáson túl a tenyésztés teljes folyamata is végig kísérhető.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  

A tangazdaságban hosszú távú cél, hogy a sertéstartás mellett a hús feldolgozása is bemutatásra kerüljön saját vágópont és manufakturális húsfeldolgozó üzem létrehozásával. Erre már voltak is korábbi együttműködések külső szolgáltató bevonásával, melynek eredményeképp bekerültek a mangalica termékek az egyetemi "Jeles Finomságok" - a Szent István Egyetem által termelt élelmiszereket és alapanyagokat magába foglaló brand kínálatába. A szakmai tapasztalatok átadásán túl a fajták választásával a hungarikumok, azok hagyományainak megőrzése és továbbadása is kiemelt feladat.

A beruházás során a meglévő irodaépületet átalakították, egyik emeleti szárnyát diákszállónak alakították át, illetve betonoszlopos és dróthálós kerítéssel vették körbe a telepet. Felújították a telepi fúrt kutat és a hozzákapcsolódó víz- és csatornarendszert, valamint a fiaztató istálló elektromos hálózatát, emellett trágyatárolót építettek. Továbbá modernizálták és bővítették a meglévő kamerarendszert az istállókban és a telepen, oktatás és vagyonvédelem céljából.

Forrás: Szent István Egyetem

A Szent István Egyetemen az Európai Unó támogatásával megvalósuló EFOP-3.4.3-16-2016-00012 számú, 891 536 543,00 Ft értékű vissza nem térítendő támogatású projekt fő célja az agrárfelsőoktatásban való részvétel növelése, a lemorzsolódás csökkentése, külön hangsúlyt helyezve a hátrányos helyzetű, illetve a hátrányos helyzetű térségből származó hallgatók támogatására, esélyegyenlőségének biztosítására. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekttel a lehető legátfogóbban kívánja fejleszteni az Egyetem képzési rendszerét. A támogatás fedezi az intézmény összköltségeinek 100 százalékát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02