Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Jingqishen Organic Agriculture Co. Jilin tartománybéli sertéstelepén egy speciális, fejmagasság felett rögzített 3D-s kamera fogja egyetlen gyors felméréssel megállapítani, hány sertés tartózkodik a karámban. Az új, sertésekre szabott "arcfelismerő" technológiának köszönhetően az etetésért felelős robot képest lesz minden egyes sertést precízen azonosítani, amellyel megvalósíthatóvá válnak az egyes egyedekre szabott etetési tervek.
Sun Yanchun, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalatuk együttműködött a JD Digits csapatával, hogy a sertéstelepüket egy intelligens tenyésztő rendszerré alakítsák, amely úgy működik, mint egy éjjel-nappali állatorvosi ügyelet. A hangfelismerésért felelős szenzorok rögzítik és elemzik a malacok minden röffenését, amely az egyéb begyűjtött adatokkal (mint például a testhőmérséklet vagy a táplálékfelvétel) együtt nézve előre jelezheti a disznó esetleges megbetegedését, és így a tenyésztők időben cselekedhetnek.
Sun Yanchun elmondása szerint a cég telepein több mint 200 disznóólat szereltek fel az új intelligens rendszerrel, amelyek összességében 200 ezer sertést fognak nevelni évente, de a következő három évben el szeretnék érni az egymilliós termelést is. A statisztikák azt mutatják, hogy a fejlesztésnek köszönhetően csökkentek a kiadások, és a cég évi 18 millió jüan (2,56 millió dollár vagy körülbelül 777 millió forint) extra megtakarítással számolhat.
A precíz táplálási rendszernek köszönhetően mintegy 10%-kal kevesebb tápot kellett használniuk, csökkent a munkabérköltség és a járványszerű megbetegedések által okozott károk is jelentősen mérséklődtek. Emellett javult a sertéshús minősége, ugyanis sokkal kiegyensúlyozottabbá vált a tápanyagbevitel, és kevesebb gyógyszerre volt szüksége a disznóknak életük során.
A kínai Mezőgazdasági Információs Kutatóintézet nemrég kiadott jelentése szerint a mesterséges intelligenciához és a blockchain adatkezeléshez hasonló, új technológiákban megvan a lehetőség, hogy gyökerestül átalakítsák Kína sertésiparát.
A disznók egyedi azonosíthatóságának kialakítása az első lépés a telep precíziós irányítása felé. Minden sertésnek van egy azonosítója, amelyhez hozzárendelődik az egyed fajtája, súlya, a takarmányozási és ivarzási adatai. Az ól hőmérséklete, páratartalma és világítása valós időben is módosítható lesz, és a rendszer a mért adatok alapján felállít egy növekedési görbét minden egyes malacra leképezve, amely fontos segítséget jelenthet a precíziós tartás során.
Az ólakba telepített kameráknak, szenzoroknak és az IoT készülékeknek köszönhetően az ideális állapotoktól való bármiféle eltérés azonnal észlelhető lesz, és azonnal módosítani lehet a paramétereken, hogy ne történjen baj.
Ahogy az organikus és prémium minőségű ételek iránti igény egyre erősödik, a farmerek csak jól járhatnak vele, ha a sertés útja az óltól az asztalig pontosan dokumentált és visszakövethető.
A cikk eredeti nyelven a Shanghai Daily oldalán olvasható.