Teljesen új korszak jön a magyar agráriumban: erre jobb, ha mindenki felkészül

Teljesen új korszak jön a magyar agráriumban: erre jobb, ha mindenki felkészül

agrarszektor.hu
A Vodafone Group megbízásából felmérés készült Európa és Afrika 13 országában, köztük Magyarországon a helyi gazdák digitalizációs elképzeléseiről, valamint az őket érintő környezeti kihívásokról. A magyarországi felmérés rámutatott, hogy a magyar gazdák 98%-a aggódik a klímaváltozás gazdaságra gyakorolt hatásai miatt, ugyanakkor jelentős részük (94%) azt is látja, hogy a digitális technológiák a jövőben hozzájárulhatnak a gazdálkodásuk sikeréhez, ennek megfelelően szinte mindegyikük (90%) azt tervezi, hogy a következő 12 hónapban többet fektet digitális eszközökbe - derült ki a Vodafone közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Savanta ComRes által, a Vodafone Group megbízásából készített új, független „A gazdálkodók és a digitalizáció” című felmérés keretében Európa és Afrika 13 országában, köztük Magyarországon összesen több mint 600 gazdát kérdeztek meg a gazdaságuk digitalizálásával kapcsolatos elképzeléseikről, az őket érintő környezeti kihívásokról, beleértve az ellátási láncokra is hatással lévő jelenlegi geopolitikai és társadalmi nyomást, valamint a mezőgazdasági berendezések és alapanyagok növekvő költségeit.

A felmérésből kiderült, a gazdálkodók a legnagyobb kihívásnak többek között az éghajlatváltozás következményeit, valamint üzemanyag- és energiaköltségeket, a termények és az állatállomány alacsony piaci árát érzik a legnagyobb problémának. A magyarországi gazdák rendkívül magas arányban, egész pontosan 98%-uk nyilatkozott úgy, hogy aggódik a klímaváltozás gazdaságra gyakorolt hatásai miatt.

A külső hatásoknak ellenálló és fenntartható gazdaságok létrehozásához digitális megoldásokra van szükség

A felmérés szerint a gazdák már most is igénybe vesznek digitális eszközöket a műtrágya- és vízfelhasználás csökkentése, valamint a talaj állapotának javítása érdekében. Sőt, a magyarországi gazdák 94%-a érzi úgy, hogy a digitális technológiák a jövőben hozzájárulhatnak a gazdálkodásuk sikeréhez. A megkérdezettek úgy vélekedtek, hajlandóak lennének olyan digitális beruházásokba fektetni, amelyek segítik őket az éghajlatváltozás és más hasonló problémák leküzdésében. A felmérésben részt vevő magyar gazdálkodók szinte mindegyike, 90%-a azt tervezi, hogy a következő 12 hónapban többet fektet digitális eszközökbe.

A gazdaságokban használt intelligens eszközök segíthetik a gazdákat költségeik mérséklésében, valamint a napjainkban kritikus fontosságú energia-, műtrágya- és vízfelhasználás csökkentésében. Az alkalmazott technológiák a drónok, a járműkövető megoldások, az önvezető járművek, a mesterséges intelligencia, a blokklánc technológia, valamint az okostelefonos alkalmazások használatára terjednek ki, amelyek lehetővé teszik az időjárási- és talajviszonyok, továbbá a költségek és a piaci árak alakulásának figyelemmel kísérését. Az intelligens vízellátási, öntözési és növénytáplálási megoldások szintén hozzájárulnak a hatékonyság növeléséhez és a kulcsfontosságú mezőgazdasági adatok átláthatóságának javításához.

A további digitalizáció akadályai

A digitális mezőgazdasági megoldások széleskörű és folyamatos alkalmazásának azonban egyértelmű akadályai vannak. A magyar gazdák 42%-a különösen nagy kihívásként említette az eszközök és egyéb hardverek költségének fedezését, emellett a kutatás arra is rámutatott, hogy Magyarországon a gazdák 44%-a a digitális megoldások használatát ismertető képzésre is igényt tartana. 

Már a legmodernebb technológiák is a gazdák rendelkezésére állnak

A Vodafone Magyarország a stabil és biztonságos hálózat mellett technológiai innovációkkal - köztük az IoT, CAT-M és 5G alapú megoldásokkal -, továbbá ezek alkalmazásával kapcsolatos tanácsadással igyekszik támogatni a hazai gazdákat. A szolgáltató számos okosmegoldást kínál a magyar gazdáknak a termelékenységük és a versenyképességük növelésére - legyen szó a földművelés, az állattartás vagy az energiafelhasználás területéről. A földművelés területén többek között szenzoros megoldásokkal támogatják a környezeti változások megfigyelését, drónok segítségével valósulhat meg a mintavétel és a minőségvizsgálat, lehetővé válik a termesztési környezet modellezése a „mikrogazdaságokban”, továbbá digitális csapdákkal léphetnek fel a gazdák a kártevők ellen. Emellett mind az állattartás, mind a feldolgozás folyamata eredményesebbé tehető: a szolgáltató többek között táv- és termelésfelügyeleti megoldásokat nyújt a hatékonyság növeléséhez. A harmadik terület az energiafelhasználás optimalizálása, ami napjainkban kiemelt jelentőséggel bír: ezen a területen nyújthatnak jelentős segítséget a gazdáknak az eszközmonitorozás vagy az online mérő és adatgyűjtő megoldások.

Mindenképpen pozitív, hogy a gazdálkodók már most is alkalmaznak digitális megoldásokat, ugyanakkor ahogy a kutatás is rámutatott, még többet kell tennünk annak érdekében, hogy Magyarország is áttérjen a digitális megoldásokra épülő mezőgazdaságra. Folyamatosan keressük azokat a fejlesztéseket, melyek technológiánk által támogathatják a hazai gazdaságok hatékony és fenntartható működését, ugyanakkor szívesen gondolkozunk együtt ügyfeleinkkel is, hogy közösen megtaláljuk számukra a legjobb megoldásokat

- mondta el Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?