A begyógyszerezett tehén nem egészségesebb, sőt! - Ezt mutatják a skót adatok

agrarszektor.hu
Napjainkban évente 700.000 ember hal meg a gyógyszereknek ellenálló baktériumok miatt. Ha semmit nem változtatunk jelenlegi gyógyászati gyakorlatunkon, akkor 2050-re ez a szám akár évi 10 millióra is növekedhet - figyelmeztet a farming.uk. A szakportál egy hároméves kísérlet eredményéről számol be, mellyel sikerült igazolni, hogy a tehenek sokkal kevesebb antibiotikummal is biztonságosan termelésben tarthatók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyógyszerek felelősségteljes felhasználása a mezőgazdaságban elsősorban az emberi egészség megőrzése szempontjából fontos. Az Egyesült Királyságban 2016 és 2020 közöttre azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a haszonállattartásban 25% -kal csökkentsék az antibiotikumok használatát. Az adatok azt mutatják, hogy 2015 és 2018 között a tejelőmarha-állományban az összes antibiotikum-felhasználás 35 százalékkal csökkent, tehát az ágazat jó úton halad a célok elérésében vagy azok meghaladásában. Hogyan érték ezt el?

A titok abban rejlik, hogy a gazdák külön kezelték a magas szomatikus sejtszámot mutató teheneket a többitől. A kiinduló projektben kilenc aberdeenshire-i és ayrshire-i farm vett részt összesen 3342 tehénnel. Ezek 57 százalékában a szomatikus sejtszám alapján a differenciált antibiotikum-adagolás technikáját alkalmazták, míg 43 százalékuk a szokásos általános kezelést kapta a szárazonállás időszakában. A gazdák eleinte aggódtak, hogy baj lesz abból, ha nem minden tehenet gyógyszereznek, de az idő előrehaladtával meggyőzték őket az eredmények:

a kizárólag tőgykezelésben részesülő teheneknél kevesebb volt a tőgygyulladás, mint azoknál, amelyeket antibiotikummal is etettek.
Forrás: gettyimages.com

Az antibiotikumhasználat csökkentése nem növelte a magas szomatikus sejtszámú tehenek számát. Kiderült, hogy a két szisztéma nemcsak a felhasznált antibiotikum mennyiségében különbözik egymástól, de a tehenek 74 százaléka minden gyógyszeres segítség nélkül is képes volt az "öngyógyításra".

Három évvel ezelőtt, a program indulásakor a szárazonálló tehenek 75% -át gyógyszereztük" - meséli egy résztvevő gazda. "Most ez kevesebb, mint 25%, és nincs egészségügyi vagy termésbeli visszaesés az állományban, így a tej szomatikus sejtszáma sem változott".

Ma a szárazonállás időszakában költenek a gazdák a legtöbbet a tehenek egészségére, pedig a  legtöbbet nem antibotikumokkal, hanem egy egészségesebb környezettel és a tőgyek fertőtlenítésével lehet tenni értük - áll a kísérlet eddigi eredményeit taglaló skóciai tanulmányban. A tehenek számára száraz pihenőboxot és 4 héten át pihentetett legelőt kell biztosítani. Ez önmagában harmadára csökkenti a fertőzés esélyét. Lorna MacPherson, a skót SAC Consulting tejágazati szakértője szerint a tehenészetek jelentősen lecsökkentték a profilaktikus antibiotikumok használatát, és az ágazat a megfelelő úton halad a kormányzati célok elérésében. Rákényszerítik a változtatásra a gazdákat a kiskereskedelmi elvárások is:

ma már nem az EU vagy a fogyasztóvédelem, hanem a szupermarketek és gyorséttermi láncok diktálják a legszigorúb tartási előírásokat.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06