Bréking! Újabb országban került tiltólistára a magyar baromfi

Bréking! Újabb országban került tiltólistára a magyar baromfi

agrarszektor.hu
Omán egész Magyarországra vonatkozóan megtiltotta az élő szárnyasok, valamint az azokból készült feldolgozott termékek importját a hetekkel ezelőtt Magyarországon is kirobbant madárinfluenza miatt. Ők már a sokadik ország, akik hasonló intézkedéseket tesznek, szintén korlátozásokat vezetett be ugyanis Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, a Fülöp-szigetek, Hongkong, Izrael, Japán, Kína, Kuvait, Tajvan, Szingapúr és Oroszország is a magyar baromfival, illetve baromfitermékekkel szemben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az agrárszektor.hu korábban megírta, több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a közelmúltban hazánkban is azonosított madárinfluenza miatt. Ezen tilalmak közül több a teljes országra kiterjed, így Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, a Fülöp-szigetek, Kína és Tajvan egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította ezekre a szállítmányokra, emellett Izrael, Japán, Szingapúr, Hongkong és Oroszország csak bizonyos területekről érkező baromfi importját korlátozták. A Nemzeti Élelmiszerlác-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja szerint március 3-án érkezett értesítés alapján Omán azonnali hatállyal megtiltotta az egész Magyarország területéről érkező élő szárnyasok, valamint az azokból készült feldolgozott termékek importját a madárinfluenza miatt. A hőkezelt termékek nem tartoznak a rendelet hatálya alá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lapunk korábban már megírta, hogy először Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza vírus jelenlétét, pár nappal később pedig egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a hatóság laboratóriuma. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára akkor az agrárszektor.hu-nak elmondta, hogy a vírus egyszeri hazai megjelenése is komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországnak és a hazai vállalkozásoknak, több ország ugyanis korlátozhatja, vagy éppen megtilthatja a magyar baromfitermékek bevitelét országába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06