Eldurvult a helyzet Franciaországban: nagyon aggódik a mezőgazdasági miniszter

Eldurvult a helyzet Franciaországban: nagyon aggódik a mezőgazdasági miniszter

MTI
Negyvenegyre nőtt a madárinfluenza-gócok száma Franciaországban, a betegség megjelent a nyugati országrészben fekvő Vendée megyében is - közölte sajtótájékoztatóján Julien Denormandie, francia mezőgazdasági miniszter, aki szerint "ez nagy aggodalomra ad okot".

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét végén még huszonhat gócot tartottak nyilván a francia a baromfitelepeken. A vírust novemberben fedezték fel az északi országrész egyik baromfitelepén, a legtöbb góc a délnyugati országrészben található. Ugyanakkor a miniszter szerint jobb a helyzet, mint tavaly télen volt, amikor a betegség csaknem 500 baromfitelepet érintett és több mint hárommillió szárnyast, elősorban kacsát kellett levágni.

Tavaly ilyenkor több mint hatvan gócnál tartottunk. Akkor a vírus már hetek óta kicsúszott az ellenőrzés alól

- tette hozzá Julien Denormandie.

A miniszter december 31-i becslése szerint a levágott állatok száma 600 ezer és 650 ezer között mozgott a járvány kezdete óta. Julien Denormandie a védelmébe vette a szabadban élő állatok izolálására vonatkozó november elejei döntést is, amelynek célja annak megakadályozása, hogy a szárnyasok a vírust terjesztő vándormadarakkal érintkezzenek. A tenyésztők egy része által bírált intézkedést a leginkább veszélyeztetett területeken már szeptemberben elrendelték.

Julien Denormandie kedden leszögezte, hogy ezek nélkül az intézkedések nélkül sokkal drámaibb lenne a helyzet. Franciaországban 2015 óta már negyedszer jelent meg a vírus, amely nem kíméli az ország európai szomszédjait sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?