Megtudtuk: újabb intézkedéseket vezetnek be a madárinfluenza miatt Magyarországon

Megtudtuk: újabb intézkedéseket vezetnek be a madárinfluenza miatt Magyarországon

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Bács-Kiskun és Csongrád megye után Békés megye azon területein is elrendelte a baromfiállományok szűrését, amelyek nem állnak korlátozás alatt. Az intézkedés elsődleges célja a betegség továbbterjedésének megakadályozása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih 2020. március 27-én Bács-Kiskun és Csongrád megye korlátozás alatt nem álló területein elrendelte a baromfiállományok szűrését a madárinfluenza vírus terjedésének megakadályozása érdekében - írja a Nébih. Tekintettel arra, hogy a betegség azóta Békés megyében is megjelent, az intézkedés május 4-től kezdődően ennek a megyének a korlátozással nem érintett területein is életbe lépett.

A továbbiakban ezekről a területekről az ország bármely részébe irányuló kiszállításokat - függetlenül attól, hogy a szállítás azonnali vágás vagy továbbtartás céljából történik - tamponvizsgálatnak kell megelőznie. A mintát (30 db kloáka tampon, állami költségre) a tervezett szállítást megelőző 48 órán belül kell levenni. A szállítmány elindításához azonban nem kell megvárni a laboreredményt, amennyiben a szállítást megelőző klinikai vizsgálat kedvező eredménnyel zárult. Az intézkedés a naposbaromfi-kihelyezésekre nem vonatozik. A szűrés - kiegészítve a korlátozás alatti területeken előírt kötelező vizsgálatokat - kulcsfontosságú eszköz a madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06