Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A tudósok elmondták, hogy a meglepő eredmény egy egészen más célú kutatás során derült ki. Az UNE csapata ugyanis az egyik legnagyobb és legambíziócusabb adatgyűjtési és utánkövetési projekt közepette jött rá a fenti összefüggésre, írta meg a FarmingUK. A projekt során a kutatók mintegy 15625 csirkét láttak el elektronikus jeladókkal az ország öt baromfitelepén. A jeladók 16 hetes korukban került a jószágokra, és 74 hetes korukban szedték le őket.
Az adatok alapján a kutatók elsőként azt tudták megállapítani, hogy azok az állatok, amelyek a szabadtartást részesítették előnyben, hamarabb kezdtek el tojásokat rakni. Ugyanezen tyúkok 22 hetesen 15%-kal több tojást raktak, mint azok, amelyek inkább fedél alatt maradtak.
A kísérlet vezetője, Dr. Isabelle Ruhnke elmondta, hogy egy hasonló vállalkozás esetében már egy 1%-os növekedés is évi több százezer dolláros bevételnövekedést jelenthet. A kutatók által mért 15%-os növekedés pedig különösen jelentős, noha az adatok elemzése azt is kimutatta, hogy idősebb korban ezeknél a tyúkoknál visszaesett a tojásrakási kedv. Az eredmények azt mutatták, hogy 72 hetes korban a szabadabb tartást kedvelő tyúkok 10%-kal kevesebbet tojtak, mint azok, amelyek inkább az ólakban maradtak. A tudós szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy ezek a baromfiak a dzsungelekben vadon élő szárnyasok leszármazottai, amelyekből a háziasításuk óta eltelt több ezer generáció sem tudta teljesen kiirtani azt az ösztönös félelmet, hogy a szabad ég alatt sebezhetőek.
- mondta Dr. Isabelle Ruhnke.
A kutató elmondta, hogy néhány baromfitenyésztő már egyébként is új módszereket keres, amivel rávehetné az állatokat, hogy több időt töltsenek az ólon kívül. Ezek a szakemberek arra is kíváncsiak, hogy ezekkel a módszerekkel vajon csökkenthető-e a zártabb környezetet kedvelő baromfiak száma, illetve hogy a termelékenységük nagy általánosságban növelhető-e.
Ez a felfedezés a baromfitartással kapcsolatban új kérdésekhez is vezethet. Ilyen például az, hogy hatékony-e az a gyakorlat, amely szerint a tartástól függetlenül minden baromfi ugyanolyan tápot kapott. Dr. Isabelle Ruhnke elmondta, hogy a kutatás során az is nyilvánvalóvá vált, hogy a tartástól függetlenül a táplálék tápanyagtartalma is befolyással volt a tyúkokra. A szakember szerint ha a “kimenősök" és a “maradók" más-más időben érik el a tojásrakási teljesítményük csúcspontját, akkor a baromfitartók ezzel számolhatnak, amikor az állatok takarmányozását tervezik meg. Így például a “kimenős" állatoknak adhatnak alacsonyabb minőségi kategóriájú tápot is, mivel azok a szabadban kapirgálva pótolhatják a hiányzó tápanyagokat, míg a “maradók" kaphatnak magasabb kategóriájú takarmányt. A kutató azt is megjegyezte, hogy a méréseik szerint a baromfitenyésztés költségeinek akár 70%-át a tápszerek és takarmányok teszik ki.