Itt a rég várt fordulat: új esélyt kaptak az amerikai méhek a túlélésre

Itt a rég várt fordulat: új esélyt kaptak az amerikai méhek a túlélésre

A Washington állami mezőgazdasági minisztérium (Washington State Department of Agriculture - WSDA) egyik kihelyezett csapdája elfogta az első ázsiai óriásdarazsat az államban. A készség a Whatcom megyei Birch Bay környékén volt felszerelve.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fordulhat a kocka az amerikai méhészek, rovartani szakemberek és a kontinensre betolakodó ázsiai óriásdarazsak(Vespa mandarinia) háborújában. Az invazív, helyi méhekre, illetve az emberre is veszélyes rovarfaj tavaly decemberben jelent meg Észak-Amerikában. Az óriásdarazsakkal kapcsolatban május elején lehetett utoljára hallani, akkor az volt a hír, hogy az amerikai méhészek egész pályás letámadásba kezdtek ellenük.

EZ IS ÉRDEKELHET

És lehet, ennek meg is lesz a foganatja. A szakemberek július 14-én ellenőrizték a fent említett csapdát, és ekkor adták le a benne levő rovarokat a WSDA rovartani laboratóriumának. A laboratórium július 29-én igazolta, hogy az egyik beszolgáltatott példány a rettegett ázsiai óriásdarázs (Vespa mandarinia) egy egyede volt. Ez az első eset, hogy egy kihelyezett rovarcsapda elfogott volna egy példányt ezekből az ízeltlábúakból, az ázsiai óriásdarázs korábbi igazolt észlelései a természetben történtek, olvasható a Western Farmer Stockman oldalán.

Sven Spichiger, a WSDA egyik rovartudósa megjegyezte, hogy a fogás mindenképpen jó hír, mivel ez azt jelenti, hogy a csapda működik. A szakember elmondása szerint a kormányügynökség következő lépése az lesz, hogy infravörös kamerákkal fognak kutatni a közelben a fészkek után, illetve speciális csapdákat helyeznek ki, hogy újabb, immáron élő példányokat foghassanak. Ezeket aztán megpróbálják nyomkövetőkkel ellátni, hogy aztán a szabadon engedett egyedek elvezethessék a tudósokat a fészkeikhez. Ezek megsemmisítéséről a WSDA fog gondoskodni.

A WSDA reméli, hogy még szeptember közepe előtt végezni tudnak a kolóniák felkutatásával és megsemmisítésével, mielőtt azok elkezdenének utódok létrehozására alkalmas királynőket és heréket létrehozni. Ha az új királynők kirepülése és párosodása előtt sikerül ezeket a fészkeket elpusztítani, az megakadályozhatja a kártevő rovar elterjedését.

A WSDA által kihelyezett speciális csapdák mellett civil tudósok és más közreműködők 1300 rovarkelepcét telepítettek Washington államban. A tudósok felhívták az érdeklődők figyelmét, hogy akik szeretnének közreműködni az eseményben, elkészíthetik és felállíthatják a rovarcsapdákat a saját földjeiken. Ezekben hetente kell cserélni a csalit. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a civil csapdaállítóknak azonnal továbbítaniuk kell ezek fogásait, ha ázsiai óriásdarazsakat vagy méheket találnak bennük.

Mivel ázsiai óriásdarázs kolónia növekedésével a dolgozók száma is emelkedni fog, a tudósok arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy augusztus és szeptember folyamán megnő annak az esélye, hogy ilyen rovarokkal találkozzanak. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy ilyen esetben - ha biztonságosan megoldható - készítsenek fényképet a rovarról, és haladéktalanul értesítsék az illetées ügynökséget.

A felfedezés azért is fontos, mert ha az amerikai módszer beválik, akkor elképzelhető, hogy Európában is sikerrel lehet majd alkalmazni. Az öreg kontinens szakemberei a 2000-es évek eleje óta próbálják megakadályozni, hogy a betelepült ázsiai óriásdarazsak itt is visszavonhatatlanul elszaporodjanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?