Így mentenék meg a méheket és a gazdákat: 22 ezren írták alá a kezdeményezést

Így mentenék meg a méheket és a gazdákat: 22 ezren írták alá a kezdeményezést

MTI
Több mint 22 ezer aláírást adtak le a szervezők a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) a méhek és a mezőgazdasági termelők védelmében indított európai polgári kezdeményezéshez - közölte az NVI az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Azt írták, a "Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért" elnevezésű európai polgári kezdeményezés támogatására a szervezők Magyarországról több mint 22 ezer támogató nyilatkozatot gyűjtöttek. Az aláírások döntő része online érkezett, papír alapú íveken pedig néhány száz. A papír alapú aláírásokat Nagy Attila, az NVI elnöke vette át a szervezők meghatalmazása alapján Fridrich Róberttől, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetőjétől.

2019 őszén nyilvántartásba vett méhbarát polgári kezdeményezést a szervezők szerint Európa-szerte több mint 1,1 millió ember támogatta, ám az ellenőrzések miatt az érvényesnek talált támogató nyilatkozatok száma változhat. Az érvényességi feltételként országonként meghatározott minimálisan érvényes aláírásmennyiséget a szükséges hét ország helyett a várakozások szerint összesen 11 államban sikerült összegyűjteni a szeptember 30-án zárult gyűjtési időszakban.

A Nemzeti Választási Irodának az összes irat beérkezése után három hónap áll rendelkezésére, hogy a hazai és uniós jogszabályi előírásoknak megfelelően ellenőrizze az aláírásokat. A kezdeményezés magyarországi eredményét az NVI ellenőrzése után a Nemzeti Választási Bizottság határozata állapítja meg - közölte az NVI. A "Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért" a 12. olyan európai polgári kezdeményezés, amelynek Magyarországon gyűjtött támogató nyilatkozatait az NVI ellenőrzi.

A Magyar Természetvédők Szövetsége azt közölte az MTI-vel, az európai polgári kezdeményezés fő követelése, hogy a szintetikus növényvédőszerek európai felhasználását 2030-ig 80%-kal csökkentsék és 2035-re teljesen számolják fel a használatukat. Emellett intézkedéseket várnak a biológiai sokféleség helyreállítására a mezőgazdasági területeken, továbbá jelentőst támogatást tartanak szükségesnek a gazdák számára az agroökológiára történő átálláshoz.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kellett gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást, ez Magyarországon 15750-et jelentett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?