Ezért a tóért rajongtak idén a magyar horgászok: a járvány sem állította meg őket

Ezért a tóért rajongtak idén a magyar horgászok: a járvány sem állította meg őket

agrarszektor.hu
A pandémiás időszak ellenére csak elenyésző mértékben csökkent a Balaton horgászlátogatottsága, derült ki a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. beszámolt róla, hogy annak ellenére is tudták tartani a korábbi évek tendenciáit, hogy több önkormányzat is lezárta a vízhez való lejutás lehetőségét, a strandokat és sétányokat. Csökkenés csak a teljesen elmaradt külföldi vendéghorgászok miatt következett be, ezt azonban enyhítette a hazai horgászok nagyobb aktivitása. Jó hír viszont, hogy a nyári időszak horgászati szempontból is erősnek bizonyult, így ebben az esztendőben további, várhatóan mintegy 15%-os növekedést lehet elkönyvelni, írta meg a HelloVidék.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A horgászoknak is fontos információkkal szolgált minap a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amely beszámolójában közzétette az eddig elért eredményeiről és a jövőbeli terveiről szóló információkat is. Bár az új koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet következtében elmaradtak a külföldi vendégek, a belföldi horgászok nagyobb aktivitásának köszönhetően az idei statisztikák a tavalyihoz hasonlóan alakultak eddig, olvasható a HelloVidék oldalán. Sőt, a nyári időszak ezeket a számokat csak még inkább erősítette. A szakemberek becslései szerint az idei tervezett árbevétel meg fogja haladni az 1,21 milliárd forintot, jelentősen meghaladva a tavalyi, 1,07 milliárd forintos teljes árbevételt.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint szintén jó hír, hogy rendkívüli halelhullás a korábbi évekhez hasonlóan idén sem történt. A korábbi két esztendőhöz képest nagyobb számban a keszegfélék (elsősorban a dévér) elpusztult egyedeinek összegyűjtése okozott nagyobb munkát. Ezeknél a fajtáknál ebben az évben a korábbiaknál erősebb, a Lernaea-félékhez tartozó, parazitikus életmódot folytató copepoda rák, a Tracheilastes maculatus általi fertőzés okozott nagyobb elhullást. Az elmúlt két évhez képest a keszegfélék mellett a harcsák (18 db) és a balinok (47 db) hullottak el nagyobb számban.

A szervezethez tartozó tógazdaságok közül a július végi esőzések során Varászló súlyos károkat szenvedett el. A tógazdaság több kilométernyi töltése sok helyütt erősen megrongálódott, ám gátszakadás, így katasztrófahelyzet nem következett be. Ahogy arról a HelloVidék értesült, a helyreállítási munkák jelenleg is folynak, a halállomány megmaradása azonban kérdéses.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakembere elmondta azt is, hogy a többi tógazdaságban az előzetes termésbecslések alapján a tervezett haltermés várható, azaz a telepítési kötelezettségeink teljesítése mellett 2021-ben a saját termésből tudják majd kihelyezni és elindítani hozzájuk került Mórichelyi (350 hektár) és Fonyódi (130 hektár) tógazdaságokat is.

A jövőbeli tervek kapcsán elárulták azt is, hogy tervezés alatt áll balatonszárszói halastó területén egy vízi iskola létrehozása, ahol a nyári időszakban gyerekek táboroztatását és oktatását szeretnék megvalósítani. Emellett elkészült egy engedélyes terv a tihanyi, úgynevezett gödrös partszakasz rész-rekonstrukciójára, ahol a partvédő kövezés megerősítése nyomán a horgászokat le szeretnék vinni a partvédmű szintjére. A munka elvégzésére az árajánlatok bekérése van folyamatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?