Rájöttek a tudósok, hogyan lehet csökkenteni a marhák metángáz-kibocsátását

Rájöttek a tudósok, hogyan lehet csökkenteni a marhák metángáz-kibocsátását

Új vállalat jött létre Ausztráliában, hogy olyan takarmánykiegészítőket állítsanak elő hínárból, amelyek nagyban csökkentik a szarvasmarhák metánkibocsátását. A vállalat 2021 közepén tervezi megjelentetni az ausztrál piacokon az új terméket, de már számolnak a világpiacokon való megjelenéssel is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ausztrália nemzeti tudományos ügynöksége, a CSIRO bejelentette, hogy egy új céget hoznak létre annak érdekében, hogy vörös hínárból készített takarmánykiegészítők megalkotásával csökkentsék a szarvasmarhák metánkibocsátását. A vállalat kezdőtőkéjét, 13 millió dollárt (majdnem 4 milliárd forintot) a CSIRO-val együtt öt nagy befektető adta össze, írta meg a The Cattle Site.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A FutureFeed nevű magánvállalkozás feladata az lesz, hogy kereskedelmi forgalomba hozza az Asparagopsis nevű vörös hínárból készített takarmánykiegészítőt. Erről a hínárféléről ausztrál és amerikai tesztek bizonyították, hogy több mint 80%-kal képes csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását.

Kifejezetten jó volt azt látni, hogy ausztrál cégek sorakoznak fel egy ilyen innovatív, és globális potenciállal rendelkező ausztrál kezdeményezés mögött. Ez a találmány alapjaiban változtathatja meg az állattenyésztést, közben pedig létrejöhet egy új iparág, és még munkahelyeket is teremthetünk az agráriumban

- mondta Karen Andrews, az iparért, tudományért és technológiáért felelős ausztrál miniszter.

A miniszter kitért arra is, hogy ez egy kitűnő példa arra, mi történik, amikor a kutatók és az ipar összefognak, hogy megoldásokat keressenek a világ valós problémáira. Karen Andrews emellett azt is kiemelte, hogy a világszínvonalú kutatások eredményeinek kereskedelmi forgalomba hozása új munkahelyeket és gazdasági lehetőségeket is fog teremteni.

Asparagopsis armata (Forrás: Getty Images)

Az újonnan létesített FutureFeed vállalkozás egy teljes ellátási láncot fog kifejleszteni az állattakarmány-kiegészítők számára, a vörös hínár termelésétől annak feldolgozásáig és a takarmánykiegészítő gyártásáig annak érdekében, hogy világszerte elláthassák a marha- és a tejipart. A vállalat számításai szerint a takarmánykiegészítő a 2021-es év közepén jelenhet meg az ausztrál piacokon, a globális piacokon pedig valamivel később.

Amikor a szarvasmarhákat Asparagopsis alapú takarmánykiegészítővel etetik, az nemcsak a metánkibocsátásukat csökkenti, de a produktivitásukat is növeli. A takarmánykiegészítőt a CSIRO, a Meat&Livestock Australia és a James Cook Egyetem közel öt éven keresztül fejlesztette és tesztelte. A CSIRO vezérigazgatója, Dr. Larry Marshall elmondta, hogy a FutureFeed valójában nem más, mint amikor a tudomány megold egy látszólag megoldhatatlan problémát, nevezetesen a károsanyag-kibocsátás csökkentését a bevételek csökkenése nélkül.

A FutureFeed lehetővé teheti a mezőgazdaság és a környezet számára, hogy partnerek, és ne versenytársak legyenek, segíthet legyőzni a szarvasmarhaipar negatív megítélését, és az ausztrál innováció első felhasználóiként előnyt biztosíthat az ausztrál gazdáknak a globális piacon

- mondta Dr. Larry Marshall.

Etetés (Forrás: Getty Images)

A szakember beszélt arról is, hogy az új cég úgy fog választ adni a jelen néhány legnagyobb problémájára - így például az élelmiszerbiztonságra, a fenntartható gazdálkodásra és a klímaváltozásra -, hogy valós termékké változtatja a tudományos eredményeket, amely aztán új munkahelyeket és gazdasági növekedést hozhat az országnak. Azzal, hogy a FutureFeed-be is befektetett, a CSIRO folytatja a tudomány finanszírozását az ipar jövője érdekében, jelentette ki Dr. Larry Marshall.

A tudósok becslése szerint ha világszinten a szarvasmarha-tenyésztők és tejüzemek csak 10%-a átállna az új takarmánykiegészítő használatára, akkor azzal évente körülbelül 120 megatonna üvegházhatású gáz a légkörbe kerülését lehetne megakadályozni. Ez annyi, mintha egy évig 50 millióval kevesebb autó járna az utakon. Ugyanerre az eredményre jutottak új-zélandi kutatók is, akik tavaly ősszel kezdtek hasonló projektbe, hogy takarmánykiegészítőt hozzanak létre az Asparagopsis armata nevű hínárfajból, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?