Nagyon sok magyar gazda vesz ilyen állatot: ezekre a fajtákra esküsznek a legtöbben

Nagyon sok magyar gazda vesz ilyen állatot: ezekre a fajtákra esküsznek a legtöbben

agrarszektor.hu
A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség nyílt tenyészbikák tenyésztésbe állításához de minimis támogatás igénylésére a 41/2019 AM rendelet alapján. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte az igényléssel kapcsolatos általános tudnivalókat, valamint a 2020-as év fő tapasztalatait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A de minimis támogatásnak köszönhetően tovább emelkedett a tenyésztő szervezetek által minősített, kiváló teljesítményű, termelésbe állított fiatal tenyészbikák száma. Az idősebb tenyészállatok cseréjével az ágazat soron kívüli lehetőséget kapott a genetikai előrehaladás felgyorsítására, a termelékenység és a hatékonyság növelésére, írta meg a Nébih.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A támogatás elnyeréséhez a Nébih által kiadott központi lajstromszám (klsz) igénylése szükséges, amely a tenyészállat frissítés minőségi garanciája is egyben. Az eljárás alapja, hogy a tenyészbika jelöltet először a tenyésztő szervezet saját teljesítményvizsgálata során - teljesítmény és küllem alapján is - tenyésztésre alkalmasnak minősíti. Következő lépésként a Nébih ellenőrzi, hogy a kérelemhez minden szükséges okmányt csatoltak-e, a bika származási lapján szereplő adatok megegyeznek-e a Nébih adatbázisában szereplőkkel, valamint DNS vizsgálattal igazolt-e az állat származása. Amennyiben a Nébih minden fent felsorolt kritériumot megfelelőnek talál, akkor az apaállat részére kiállítja a lajstromszámot.

A támogatás igénylését a fajtához tartozó egyesület nyújthatja be, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságához. Az ehhez szükséges dokumentumok az alábbiak:

  • tenyésztő szervezeti nyilatkozat, (import sperma esetén hozzájárulás) a tenyészállat törzskönyvbe való befogadásáról
  • állategészségügyi státuszigazolás (61/2002. (VIII.1.) FVM rendelet szerint)
  • hiteles származásigazolás
  • teljesítményvizsgálati eredmény (minősítő lap), tenyészérték megállapítás
  • szaporítóanyagot adó tenyészállat DNS-alapú származásellenőrzés vizsgálati eredmény (DNS kártya)
  • minőségi bizonyítvány (mélyhűtött szaporítóanyag esetében)

Az egyesületi tagsággal nem rendelkező bikák számára is igényelhető központi lajstromszám. Ez a lehetőség egy-egy kutatási program időtartamára biztosított.

A program már az indulási évében is óriási siker volt. 2019 szeptemberétől 2020 februárjáig majdnem ezer magyar tenyésztő vásárolt közel 1300 tenyészbikát, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2020-as támogatási időszakban 1993 bika kapott lajstromszámot. A húshasznú szarvasmarhák tekintetében a limousin fajta igényelte és kapta a legtöbbet (554 darabot), ezt követi a charolais (404 darab) és az aberdeen angus (144 darab). A támogatási összegek az alábbiak szerint alakultak:

  • húshasznú tenyészbika esetén 750 ezer forint,
  • hústípusú magyartarka tenyészbika esetén 650 ezer forint,
  • magyar szürke tenyészbika esetén 400 ezer forint,
  • bivaly tenyészbika esetén 300 ezer forint

A Nébih mindenkinek azt tanácsolja, hogy vásároljon körültekintően. Vásárlás előtt mindenképpen javasolt a bika teljesítményvizsgálati eredményeit áttekinteni, mivel sok hasznos információt tartalmaz az állatról. Minősítéssel és központi lajstromszámmal nem rendelkező bika számos olyan tulajdonságot örökíthet tovább a tenyészetben, amelyek a következő generációkkal rossz irányba befolyásolják a termelést, például rossz tejtermelésű vagy hibás lábú egyedekkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02