Itt a pocokinvázió: növényvédő szerekkel is lehet védekezni a kártevők ellen

Itt a pocokinvázió: növényvédő szerekkel is lehet védekezni a kártevők ellen

agrarszektor.hu
Növényvédő szeres kezeléssel is megfékezhető a pocokállomány terjedése a földeken. Szükséghelyzeti engedély birtokában megengedhető a kezelés AKG-s területeken is, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a csapadékszegény időjárás nagyban kedvezett a pocokpopuláció növekedésének. A túlnépesedett rágcsálóállomány kiemelkedő károkat okozhat, és egyre több gazdálkodó dönt a védekezés mellett, írta meg a NAK. A védekezés előzetes óvintézkedések - például T-alakú ülőfák kihelyezése, 25-30 cm-es mélységű talajművelés - mellett a növényvédőszer-használattal is eredményes lehet. A növényvédő szeres, azaz a Pocok-Tox készítménnyel való kezelésnek akkor van létjogosultsága, ha a gradáció mégis bekövetkezik.

Szükséghelyzeti engedély birtokában megengedhető a kezelés AKG-s területeken is. Kivételt képeznek ez alól azon támogatásban lévő területek - mint például a zöldugar, MTÉT szántó tematikus előíráscsoport, vagy az ökológiai másodvetés 60 napos fenntartási idején belül -, ahol előírt a teljes növényvédőszer-mentesség, vagy a rágcsálóírtó szerek alkalmazása nem megengedett. Ezen utóbbi területeken (és csak az ilyen területeken) tett kártételek esetében vis maior-bejelentést kell tenni a szükséges dokumentumok (engedélyek) csatolásával.

Egyéb esetben akkor minősülhet a pocokinvázió vis maiornak, ha a szer használata ellenére sem sikerült az ügyfél területén a pocokinváziót megakadályozni, vagy a pocokinvázióval érintett terület védettséget élvez, és így bár kéri, de nem kapja meg a szer használatához az engedélyt, ezért az elvárt kultúra a területen nem, vagy nem megfelelő állományban található meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?