Fontos tájékoztatást adott ki a Nébih: ez minden magyar baromfitartót érint

Fontos tájékoztatást adott ki a Nébih: ez minden magyar baromfitartót érint

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a 2016-os madárinfluenza-járvány óta tematikus aloldalon számol be a vírus terjedésével és megfékezésével kapcsolatos aktualitásokról. A hivatal honlapján mostantól elérhető a nemzetközi madárinfluenza-helyzetkép is. Az itt közölt információk hasznos támpontként szolgálhatnak a hazai baromfitartók számára, hogy nyomon követhessék a betegség terjedési útvonalát, és állományuk védelme érdekében megtehessék a szükséges óvintézkedéseket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország 2020. szeptember 8-án nyerte vissza az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) előírásai szerinti madárinfluenzamentes besorolását, ez azonban továbbra sem indokolja a járványvédelmi fegyelem lazítását. Kizárólag az előírások maradéktalan betartásával és folyamatos készenléttel lehetséges előzhető meg az, hogy a vírus újra megjelenjen az országban, olvasható a Nébih oldalán.

Éppen ezért továbbra is kötelező a 3/2017-es országos főállatorvosi határozat rendelkezéseinek betartása, mely szerint a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni. Sarkalatos pont a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentése, illetve kizárása, mert ezáltal minimalizálható a házi állomány megfertőződésének kockázata.

A jelenlegi helyzetben, amikor egyre több európai országban bukkan fel ismét a madárinfluenza, különösen fontos, hogy a magyar baromfitartók naprakész információkkal rendelkezzenek a gyilkos kór terjedését illetően. A nemzetközi madárinfluenza-helyzetkép ezért a Nébih oldalán, a madárinfluenza aloldal kiemelt tartalmai között érhető el, a következő linken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?