A kezdeti tervek többszöröse valósult meg - Gazdaportré: Rádli József

A kezdeti tervek többszöröse valósult meg - Gazdaportré: Rádli József

agrarszektor.hu
A szarvasmarha- és bárányhízlalás a fő profilja a Rádli család gazdaságának, amely Veszprém megye egyik legszebb csücskében, a Balaton-felvidéken, Taliándörögdön működik. A Dörögdi Mező Kft. 1993-ban jött létre. Ezt megelőzően a családfő, Rádli József vezette, hízómarha- és bárányexporttal foglalkozó Marsell Kft. felszámolásból felvásárolta a monostorapáti Egervölgye Mgtsz üres állattartó telepeit. A kiváló helyismeretnek és kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően a gazdának már akkor konkrét, hosszú távú elképzelései voltak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Természetközeli tájgazdálkodást folytató családi vállalkozást szerettem volna létrehozni a család minden tagjának részvételével. Az emberek itt mindig állattenyésztéssel foglalkoztak. A szarvasmarha- és a juhtartás volt a leginkább jellemző a környéken

- mondta a cégalapító. Ehhez egyebek közt adottak a helyi sajátosságok: a domborzati viszonyokból adódóan a környéken kiváló legelőterületek és erdők vannak, viszonylag gyenge minőségűek azonban a szántóterületek, amelyeknek kimondottam jól jön az állattenyésztésben keletkező szerves trágya. Így a legeltetés mellett takarmánnyal is el tudják látni az állományt. A feladat tehát adott volt: 

korszerű telephelyeken és kiváló legelőkön alapuló, húshasznú állattenyésztés megvalósítása korszerű fajtagenetikával és modern technológiával.

Huszonhét éve, a családi gazdaság alapításakor Rádli József bankot is váltott, így kerültek kapcsolatba az azóta már a Takarékbank Zrt.-be beolvadt Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezettel. 

Ma is igen büszke vagyok arra, hogy a Takaréknál hittek bennünk, és a közreműködésükkel sikerült megvalósítani az elképzeléseinket, sőt az akkori terveink többszörösét is

- hangoztatta Rádli József.

A Takarékkal fenntartott kiváló kapcsolatoknak, az előremutató elképzeléseknek köszönhetően be is indultak a beruházások, és létrejött az ország egyik legkorszerűbb, kiváló minőségű hízókat előállító állattartó telepe. Mára befejeződött az összes telephely felújítása, trágyatárolótereket alakítottak ki, a tavalyi év végén pedig megkezdte működését a családi gazdaság ékköve és legújabb beruházása, a takarmánykeverő is. Ez nemcsak a saját, hanem a környékbeli gazdák igényeit is ki tudja elégíteni. A projekthez az ország egyik legnagyobb takarmánykeverő és takarmányértékesítő vállalata adott szakmai segítséget, a Takarékbank Zrt. finanszírozása mellett.

Mindeközben az egyetemekről hazatért a család következő nemzedéke. Hozták a párjukat is, így már öt agrármérnök dolgozik a kft.-ben, új - egyebek közt informatikai - ismeretekkel, nyelvtudással (hat középfokú nyelvvizsgával), szakirányú másoddiplomával és tudományos fokozattal is gazdagítva azt.

A gazdaság jelenleg 250 törzstehénnel és 3500 anyajuhval dolgozik, ami hazai viszonylatban impozáns méret. Sőt nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét a vállalkozás. Mint Rádli József elmondta, dán szakértők, akik két éve őket is felkeresték, megállapították, hogy a Dörögdi Mező Kft. gazdasága az egyik legmagasabb színvonalú húsmarhatelep azok közül, amelyeket addig értékeltek.

A családi vállalkozás tagjai egyöntetűen állítják, hogy új fejezet kezdődik az életükben: közvetlenül akarják megcélozni a piacot, a tudatosan étkező fogyasztókat, olyan minőséget kínálva nekik, amelyet itt született, itt nevelkedett, itt takarmányozott és itt levágott állatok húsa garantál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02