Ilyet még biztosan nem láttál: beporzó hadművelet indult Szegeden

Ilyet még biztosan nem láttál: beporzó hadművelet indult Szegeden

agrarszektor.hu
Óriási festmény készült az elmúlt hetekben a szegedi Vág utcai fűtőmű falára. A különleges alkotás a VÁROSMETAMORFÓZIS természetvédelmi street art program "Beporzó Hadművelet" kezdeményezése keretében készült el a Mondolo Egyesület, a Syngenta Magyarország és a Szegedi Távfűtő Kft. együttműködése révén. A projektben városszerte 10 helyszínen létesült vadvirágos méhlegelő és 5 helyszínre került méhecskehotel a beporzók és a városi biodiverzitás népszerűsítése érdeké-ben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A csaknem 500 négyzetméteres óriási falfestmény a Muralpaint csapat, Marton Ákos és Vinkó Leó keze munkáját dicséri, a művészek több mint négy hétig dolgoztak alkotásukon - olvasható a közleményben. Az alkotás üzenetéről így fogalmazott a projekt sajtótájékoztatóján a VÁROSMETAMORFÓZIS kezdeményezést indító Mondolo Egyesület társalapítója, ifj. Dobai Tibor: 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az ökológiai rendszerek egyik alappillére a beporzó fajok jólléte. A mai virágos növényfajok mintegy 87 százaléka rovarbeporzású, míg a termesztett növényeink 85 százalékának van szüksége rovarok segítségére a szaporodásban. Végső soron a teljes mezőgazdasági termelés igen jelentős része nyugszik a beporzó fajok, vagyis a pollinátorok vállán. A beporzó fajok védelme, támogatása nemcsak a mezőgazdaság számára kiemelten fontos, hanem a nagy népsűrűségű városokban is. Ezért indítottuk partnereinkkel, a Syngenta Magyarországgal és a Szegedi Távfűtő Kft. -vel a Beporzó hadműveletet, hogy a beporzók fontosságát, életterüket megis-mertessük és közelebb hozzuk a városi lakossághoz.  
Forrás: Mondolo Egyesület

A falfestményen túl városszerte tíz helyszínen alakítottak ki virágos méhlegelőt a projektet támogató Syngenta méhlegelő magkeverékének felhasználásával. Továbbá 5 méhlegelő mellé kihelyeztek egy-egy rovarhotelt is, amely olyan, mesterségesen létrehozott beporzóbarát eszköz, ahol e fajok első-sorban búvó- és peterakóhelyre találhatnak, ismertette ifj. Dobai Tibor. A projekt minden helyszínére egy-egy, a beporzó rovarok és életmódjuk megismertetését segítő, QR-kóddal ellátott információs tábla is került. Az együttműködés részeként a Mondolo blogján rendszeresen olvashatnak az érdek-lődők a beporzókkal kapcsolatos témájú írásokat, kezdve azzal, hogy milyen fajok tartoznak ide, mi-lyen tévhitekkel kell leszámolnunk velük kapcsolatban, mit tehetünk értük városi környezetben.

A biodiverzitás megőrzése és növelése, azon belül is a beporzó rovarok megóvása fontos része a Syngenta fenntarthatósági tervének, a Good Growth Plannek, ezért is csatlakoztunk nagy örömmel ehhez a színes és fontos kezdeményezéshez. A méhlegelők telepítéséhez a vállalatunk által a hazai időjárási és termőhelyi adottságokhoz illeszkedő, célzottan a beporzó rovarok számra kifejlesztett magkeverékünket használták. 

- mondta Pecze Rozália. 

Forrás: Mondolo Egyesület

A Syngenta felelős és fenntartható üzleti működésért felelős vezetője Európa, Afrika, Közel-Kelet régiókban hozzátette: ezeket a magkeverékeket a mezőgazdasági táblák szegélyeibe, vagy ke-vésbé termékeny vagy nehezen művelhető területre célszerű elvetni. A szegélyek nemcsak élő- és táplálkozóhelyet biztosítanak a beporzó rovaroknak, hanem megvédik a termőtalajt az eróziótól és segítik a csapadék beszivárgását a talajba.

Dr. Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a projekt a társadalmi szem-léletformáláson túl hozzájárul a városi környezet élhetőbbé tételéhez. A 2020 tavaszán indult szegedi VÁROSMETAMORFÓZIS street art program a városképbe kevésbé illeszkedő ipari épületeink környe-zetközpontú újraértelmezését, figyelemfelkeltő alkotásokká történő átalakítását célozza. Ez minden esetben kiegészül a festmény témájához kapcsolódó, a helyi lakosság bevonásával megvalósuló közösségi eseménnyel, mint például fecskefészek készítés vagy szabadtéri mozi. A komplexitását tekintve Európában egyedülálló barnaövezeti rehabilitációs program keretében ezzel együtt már 4 fűtőművük épületét díszíti óriás falfestmény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?