Lépett a hatóság: szigorodtak az élőállat-szállítás feltételei

Lépett a hatóság: szigorodtak az élőállat-szállítás feltételei

agrarszektor.hu
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált gépjárműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását. Az időjárási előrejelzések ismeretében, a Bulgárián keresztül Törökországba tervezett közúti kérődző szállítás 2021. június 25-től, további utasításig tilos. Emellett az egyéb célországok esetében is folyamatosan vizsgálnia kell a szállítóknak és a hatósági szakembereknek, hogy az állatok érdekeit szem előtt tartva biztonságosan indítható-e a szállítmány.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hőségben történő szállítás az állatok szervezetét is megterheli, a szállítási útvonalon várható extrém magas hőmérséklet jelentős és indokolatlan szenvedésüket okozná. Ezért szabályozzák, milyen állatvédelmi óvintézkedéseket kell betartani az állatok szükségtelen szenvedésének elkerülése érdekében. A nagy melegben ugyanis a szállítójármű belsejében is jelentősen megnövekszik a hőmérséklet, túllépve a rendeletben meghatározott 5-30°C +/- 5°C tartományt - olvasható a Nébih oldalán.

Célországtól függetlenül, a hatósági állatorvosok nem indíthatnak el kérődző és sertés szállítmányt abban az esetben, ha a tervezett útvonalon a szállítás során bármelyik időpontban az előre jelzett külső hőmérséklet meghaladja a 30°C-ot (kivéve, ha ez az időszak a megállásra betervezett ellenőrző állomáson történő 24 órás pihentetés idejére esik).

Az állatvédelmi szempontból kiemelt fontosságú útvonalon, Bulgárián keresztül Törökországba, tranzit vagy végleges úti célként irányuló kérődző szállítmányok közúti indítása a szállítási útvonal hőmérséklet előrejelzései alapján tilos klímaberendezéssel nem rendelkező szállítójárművel, 2021. június 25-től, visszavonásig.

A Nébih részletes útmutatója az élőállat-szállítók és szállításszervezők részére a nyári időszakra vonatkozó ajánlásokat tartalmaz. Az útmutató kitér arra is, hogy az EU határain túl is védeni kell az állatokat. Az ún. harmadik országban folytatódó szállítás során, egészen a rendeltetési helyre történő megérkezésig meg kell felelni többek között az etetési-itatási intervallumokra, a jármű rakterében megengedett maximum hőmérsékletre, valamint a szállítási és pihentetési időkre vonatkozó előírásoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?