Újabb tömeges halpusztulás történt a Velencei-tónál: ebből óriási katasztrófa lehet

Újabb tömeges halpusztulás történt a Velencei-tónál: ebből óriási katasztrófa lehet

agrarszektor.hu
Június második felében halpusztulás történt a Velencei-tó területén és az akkori, 4 tonnát meghaladó veszteség a halállomány mintegy 1,5%-át érintette. A tapasztalt sajnálatos, de nem egyedi jelenség kapcsán a károk és a negatív turisztikai következményeinek enyhítése céljából gyorsan kialakult egy hatékony helyi összefogás, majd megkezdődött a kormányzati intézkedések előkészítése a vízpótlás lehetőségeinek vizsgálatára, az ökológiai szempontok szerint is elfogadható tartós megoldás kidolgozására és megvalósítására. Sajnos augusztus 13-án újabb, de jelenleg a júniusinál lényegesen kisebb intenzitású halpusztulás kezdődött a vízterületen. A hiteles tájékoztatás érdekében, az eddig ismert adatok alapján a MOHOSZ OHSZK ismerteti a jelenlegi helyzetet, s egyben jelzi, hogy valamennyi médiumot újra e formában kívánja tájékoztatni, kérve a közlemény pontos átvételét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A jelenséget észlelve a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltsége munkatársaival és a horgászszervezetek önkénteseivel ismét azonnal megkezdte az elhullott halak begyűjtését és azonosítását. A haltetemek elszállítási, ártalmatlanítási eljárását és annak költségeit közfeladat-ellátása keretében a halgazdálkodásért felelős horgászszövetség biztosítja - írja a MOHOSZ. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a harmadfokú vízminőség-védelmi készültség esetleges újbóli elrendelése tárgyában hétfőn születhet döntés, ha azt a mért adatok indokolják. Jelenleg kijelenthető, hogy a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok oldaláról jó, így a helyzet e tárgyban azonnali korlátozást, beavatkozást nem igényel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A helyszíni tapasztalatok alapján az elpusztult és összegyűjtött halak zöme karika- és dévérkeszeg, valamint a termete okán látványosabb busa volt, de ponty, amur és süllő is volt az elhullott halak között. Az eddigi szakvélemények szerint az ismét lokális oxigénhiányban elpusztult halak begyűjtött mennyisége a második havária-jelenség eddigi három napja alatt mintegy 300 kg. Bizakodásra ad okot, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján legkésőbb keddtől javulhat a helyzet, mert élénkülő légmozgás, lokális csapadék és jelentősebb lehűlés is várható.

A MOHOSZ továbbra is jelezni kívánja, hogy a tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a közeljövőben egy tartós vízpótlási beavatkozás kidolgozását és kivitelezését, párhuzamosan egy átgondolt nádművelés beindítását igényli. A vízellátás megoldása, annak biztonsága - a halgazdálkodáson, a halállományon messze túlmutatva - a térségi turizmus, az itt élők életminősége érdekében is kiemelten fontos kormányzati feladat. A tárgyban az első kormányzati intézkedések már meg is történtek, és első körben a horgászszövetség is bevonásra került a tó jövőjének tervezése tárgyában. Ide tartozik, hogy az elmúlt hetekben megvizsgálásra került tó felett, annak vízgyűjtőjén elhelyezkedő a Pátkai- és Zámolyi-víztározók vízminősége, vízmennyisége is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A két tározó vízszintje szintén kritikusan alacsony. Eloszlatva a kételyeket és cáfolva a szándékos hírtorzításokat azt is látni kell, hogy a két víz minősége jelenleg jelentősen rosszabb, mint a Velencei-tóé, s a teljes vízkészlet átengedése - azon túl, hogy esetleg berobbantaná a velencei algaképződést - csak pár cm-t és így csak pár napi párolgási vízveszteség-pótlást jelentene, a helyi élővilág pusztulása mellett. Megjegyzendő, hogy erre már volt korábban gyakorlati példa is. Mivel a MOHOSZ mindhárom érintett állami tulajdonú vízterület halgazdálkodási haszonbérlője, így számára nem kérdés, hogy a Velencei-tavi problémák megoldása, kárenyhítése az első számú prioritás. Ennek érdekében, ha a vízminőség azt engedi, szeptember végén a Zámolyi-víztározó lehalászásra, majd leengedésre kerül. A MOHOSZ felhívja arra is a figyelmet, hogy a vízgyűjtő további, felső elemeinek és területeinek vízhasználatát, vízminőség-befolyásolási hatását is célszerű megvizsgálni a komplex szakértői megoldás, a hasznosítással arányos kockázatcsökkentés érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?