Nagy a baj: már a kutatókat is aggasztja az embereket fertőző új állatbetegség

Nagy a baj: már a kutatókat is aggasztja az embereket fertőző új állatbetegség

agrarszektor.hu
A 2017-es szintnél ugyan kevesebb egyelőre az olyan megbetegedés, melyért madárinfluenza-vírus volt a felelős, de a kutatókat aggasztja az új variáns okozta tünetek súlyossága és a halálozások száma is. A madárinfluenzával rég együtt kell élnünk, a különböző törzsek folyamatosan vándorolnak a vad madarak és háziállatok között, az viszont nagyon ritka, hogy emberre is átterjedjenek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2017-ben Kínában több mint száz embert betegített meg a H7N9 vírus, 35-en igazoltan madárinfluenzában vesztették az életüket, és két esetben emberről emberre is átterjedhetett a betegség az akkori kutatások szerint. Ám ezúttal az emberre leginkább veszélyes törzs, a H5N6 egy variánsa terjed Kínában, mely a világ legnagyobb baromfi- és kacsahús előállítója. A tavalyi 5 esethez képest 2021-ben eddig 21 olyan megbetegedést regisztrált az Egészségügyi Világszervezet, melyeket a madárinfluenza H5N6 altípusa okozott - írja az Infostart. A rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Központjának összehasonlító patológia professzora elmondta, hogy az emberi megbetegedések számának idei növekedése Kínában aggodalomra ad okot. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez egy olyan vírus, amelynek magas a halálozási aránya. A WHO közlése szerint az esetek többségében a megbetegedett emberek baromfival kerültek kapcsolatba, és nincs megerősített eset emberről emberre történő átvitelről. Legkevesebb tíz esetet a H5N8 vírushoz genetikailag nagyon hasonló vírus okozott, amely tavaly télen Európa-szerte baromfifarmokon pusztított, és vadon élő madarak is áldozatául estek Kínában. Ez arra utal, hogy a legutóbbi kínai H5N6-os fertőzések egy új változatot jelenthetnek. Kína egyébként beoltja a baromfikat a madárinfluenza ellen, de a tavaly használt vakcina csak részben véd az újonnan megjelenő vírusokkal szemben, ami megakadályozza a nagyobb járványkitöréseket, de lehetővé teszi a vírus további terjedését - mondta az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) határokon átnyúló állatbetegségek sürgősségi központjának regionális laboratóriumi koordinátora.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?