Jöhet a drágább tojás és baromfihús itthon a madárinfluenza miatt?

Jöhet a drágább tojás és baromfihús itthon a madárinfluenza miatt?

agrarszektor.hu
Rohamosan terjed a madárinfluenza-járvány Magyarországon. Csak az elmúlt egy héten tíz telepen több százezer baromfit - kacsát, ludat, pulykát és tyúkot - kellett leölni a vírus magas patogenitású H5N1 variánsának megjelenése miatt a Nébih szerint. A járvány felfutása most kezdődött, ezért jelenleg a megsemmisített állatok száma a baromfiállomány viszonylag kis százalékát érinti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A leginkább érintett eddig a hazai kacsa és lúdállomány, ahol a teljes állomány nagyjából 5,5 százalékát kellett megsemmisíteni. Ennél azonban jóval nagyobb azon baromfiknak a száma, amelyeket bár nem öltek le, de most a vírus terjedése miatt kijelölt védő- és megfigyelési körzet kereskedelmi tilalma alá esnek. Az így tilalom alá vont állatok számáról azonban a Nébih nem nyilatkozott, arra hivatkozva, hogy a „védő- és megfigyelési körzetben lévő baromfitartó telepek összeírása folyamatban van" - írja a hvg. Az aggodalmakat növeli, hogy az eddig felfedezett tíz fertőzött telep közül hat eset más-más megyéket érintett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nagyobb pusztítást eddig a hazai kacsaállomány szenvedte el: a Hajdú-Bihar megyei Hajdúnánáson 22 500, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobon 51 ezer, a Bács-Kiskun megyei Petőfiszálláson pedig 7100 kacsát öltek le a fertőzés miatt. Majd újabb tiszadobi telepen másodlagos fertőződés miatt kellett elpusztítani a kacsákat, itt számukat eddig nem közölték. A megsemmisített állományban tenyész-, pecsenye- és tömőállatok is szerepeltek. Négy telepen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszabábolnán és a Csongrád-Csanád megyei Szentesen hat-hatezer tenyészludat pusztítottak el madárinfluenza miatt.

A pusztítás még ennél is nagyobb volt összességében, de még nem tudtak minden érintett területről pontos adatokat közölni. A kór egyébként a házityúkokat sem kíméli, a Hajdú-Bihar megyei Nagyhegyesen például brojlertyúkok fertőződtek meg. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszakürtön pedig mintegy 3600 hízópulykát öltek le a vírus kimutatását követően.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jöhet a drágább tojás és baromfihús?

A korábbi járványokban nem volt arra példa, hogy ellátási problémák keletkeztek volna a hazai kiskereskedelemben, és ez a járvány miatt most sem valószínű. És mivel korábban sem fordult elő, hogy a madárinfluenza a baromfihús és tojástermékek áremelkedését okozta volna, erre most sem kell számítani

- mondta a lapnak a Nébih. 

Mindezt megerősítette Fórián Zoltán, az Erste Bank vezető agrárszakértője is: a szakember nem számít az influenza miatt ellátási problémákra és áremelkedésre. A várakozását pedig elsősorban arra alapozza, hogy erre az elmúlt években sem volt példa, és az évek során egyre jobban kialakult a fertőzéskitörések kezelésének gyakorlata, így korábban egyre rövidebb idő alatt sikerült megfékezni a járványt. 

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy madárinfluenza-járvány esetén is biztonsággal fogyasztható a hentestől, vagy élelmiszerboltban megvásárolt baromfi, amennyiben a terméket legálisan működtetett kereskedelmi egységben vásárolták. Természetesen, mint általában, fontos a megfelelő konyhai higiéniai eljárások alkalmazása, nem hőkezelt alapanyagok elkülönített kezelése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29