Megszólalt a hatóság: újra itt a vírus

Megszólalt a hatóság: újra itt a vírus

agrarszektor.hu
A magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Hajdú-Bihar és Fejér vármegyében elhullott nyári ludakból. A vírus újbóli megjelenése miatt a hatóság hangsúlyozza a járványvédelmi intézkedések szigorú és következetes betartásának fontosságát.

A Nébih laboratóriuma a magas patogenitású madárinfluenzát két Hajdú-Bihar vármegyei és egy Fejér vármegyei elhullott nyári lúdból mutatta ki. Ebből is látható, hogy a vadmadarak közvetítésével az ország bármely pontján megjelenhet a vírus, így a járványügyi fegyelem továbbra is országszerte kiemelt fontosságú.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy egy újabb madárinfluenza járvány megelőzése érdekében mindent meg kell tenni. A járványvédelmi minimumfeltételekről szóló 3/2017-es országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van. Az abban leírtak betartása minden baromfitartó számára kötelező.

A hatóság közleményében hozzátette: a járványvédelmi minimumfeltételek és további hasznos információk elérhetőek a Nébih tematikus honlapján. Ezen az oldalon a termelők segítséget kapnak a saját állományuk megvédéséhez, így a károk elkerülése érdekében szükséges teendők megtételéhez is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 30. 17:02