Rejtély a Balatonnál: idegen halfajok bukkantak fel a tóban

Rejtély a Balatonnál: idegen halfajok bukkantak fel a tóban

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy a Balatonban három olyan idegenhonos halfaj is akad, melyek túl jól érzik magukat, egészen pontosan az ezüstkárászról, a kínai razboráról és a naphalról van szó. Az invazív fajok térhódítása márpedig a magyar tenger vízgyűjtőjének élővilágát fenyegető harmadik legnagyobb veszély a klímaváltozás és az élőhelyek pusztulása mellett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sajnos van olyan invazív halfaj is, amelyet papíron sosem telepítettek a magyar tengerbe, nem is ott szaporodott, valahogy mégis odakerült, nem is kis példányszámban. Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa elmagyarázta, az idegenhonos fajok azért nem kívánatosak sehol, mert kiszorítják, eltüntethetik az adott térségre jellemző őshonos fajokat, ezzel eltűnik egy-egy terület élővilágának egyedisége. Így veszélyezteti például a 60 millió éve itt élő lápi póc fennmaradását is a távol keletről - szándékosan vagy véletlenül, de repülőn - behurcolt amúrgéb is, amely halszállítmányokkal lép át a vízgyűjtő területek határain - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

A naphal elterjedésével kapcsolatban elmondta, hogy az 1908-ban egy somogysárdi halastóból indulva népesítette be az egész Kárpát-medencét - ez az elterjedés pedig azóta is tipikusnak számít. Hazánkban ma már több mint 60 idegenhonos halfaj él, ami pedig még riasztóbb, hogy mennyiségük és számuk egyre csak nő. A Balaton vízrendszerében egyébként 285 állóvíz található, ebből 220 ma halastó, a szakember szerint a telepítésekkor érdemes lenne ellenőrizni a vizet is, így kikerülhetőek lennének a nem szándékos telepítések is. Jelenleg 24 önálló szaporodásra is képes halfajt tartanak számon a Balatonon, ebből 19 őshonos. A trend azonban kedvezőtlen irányt mutat, hiszen egyedül az idegenhonos fajok száma növekszik: a teljes vízgyűjtőn ugyanis 68 halfajból mintegy 29 idegenhonos. Ami némi reményt jelenthet az a kínai növényevő busa kitiltása a halastavakból is; mivel ez a faj úgy került a Balatonba, hogy mindig is tilos volt ott a telepítése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?