Megőrülnek külföldön a magyar marháért: úgy veszik, mint a cukrot

Megőrülnek külföldön a magyar marháért: úgy veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
20 százalékkal emelkedett Magyarország élőmarha-exportja 2021 január-októberében 2020 hasonló időszakához képest. A főbb partnerek Ausztria, Törökország, Horvátország, Koszovó és Olaszország voltak. Hazánk élőmarha-importja ugyanakkor nem változott számottevően, az élő szarvasmarha több mint fele Németországból, Lettországból Hollandiából és Romániából származott. A marhahúsexport mennyisége 9 százalékkal mérséklődött, értéke azonban 5 százalékkal emelkedett, míg az import volumene 19 százalékkal csökkent, értéke pedig csaknem 3 százalékkal nőtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Világ

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) januárban megjelent előrevetítése szerint az USA marhahústermelése nem változik számottevően 2022 első negyedévében a 2021. január-márciusihoz képest - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az USDA szakértői a hízóbika termelői árának 18 százalékos és a vágótehén árának 14 százalékos növekedésére számítanak ugyanekkor. A belső fogyasztásban nem várható változás. Az USA marhahúsimportja 8 százalékkal lehet több, marhahúsexportja előreláthatóan nem változik a jelzett időszakban. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marhahús-kibocsátása 3 százalékkal emelkedett, ugyanakkor borjúhústermelése 17 százalékkal csökkent 2021-ben a 2020-hoz viszonyítva. A szarvasmarhák vágása 3 százalékkal nőtt, a vágóállatok élősúlya nem változott. A bika ára 18 százalékkal emelkedett 2021 decemberében az egy évvel korábbihoz képest. Az USA marha- és borjúhúskivitele 18 százalékkal növekedett 2021 január-novemberében 2020 azonos időszakához képest. Az élő szarvasmarha exportja 69 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, a fő célpiacra, Kanadába 57 százalékkal több élő állat került. Az USA marha- és borjúhús-behozatala 2 százalékkal, élőszarvasmarha-importja 17 százalékkal csökkent ugyanekkor. Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve 20 százalékkal emelkedett 2021 decemberében az előző év azonos hónapjának átlagárához képest. A Brazil Marhahúsexportőrök Szövetségének (ABIEC) adatai szerint Brazília marhahúskivitele 1 millió 846 ezer tonna volt 2021-ben, ami 8 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Kínába 723 ezer tonna brazil marhahús került, ami közel 17 százalékkal kevesebb a 2020-ban szállított volumennél.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Európai Unió

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség (EU27) 647 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 január-novemberében, 1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban (az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mennyiségét). A legnagyobb piacok Izrael (61 ezer tonna), Hongkong (43 ezer tonna) és a Fülöp-szigetek (41 ezer tonna) voltak. Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 3 százalékkal 203 ezer tonnára csökkent 2021 január-novemberében a 2020 azonos időszakában beszállított mennyiséghez képest (az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságból származó mennyiséget). A behozatal csaknem 80 százaléka Brazíliából, Argentínából és Uruguayból származott. Az Európai Unióban a fiatal bika "R3" kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 4,41 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 decemberében, 24 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A tehén "O3" ára 27 százalékkal, az üsző "R3" ára 5 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Magyarország

Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2021-ben a szarvasmarha vágása 3 százalékkal nőtt 2020-hoz képest. Az összes vágás több mint kétharmadát adó tehenek vágása nem változott számottevően. A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 20 százalékkal emelkedett 2021 január-októberében 2020 hasonló időszakához képest. A főbb partnerek Ausztria, Törökország, Horvátország, Koszovó és Olaszország voltak. Magyarország élőmarha-importja nem változott számottevően, az élő szarvasmarha több mint fele Németországból, Lettországból Hollandiából és Romániából származott. A marhahúsexport mennyisége 9 százalékkal mérséklődött, ugyanekkor értéke 5 százalékkal emelkedett. A marhahúsimport volumene 19 százalékkal csökkent, míg értéke csaknem 3 százalékkal nőtt. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a fiatal bika termelői ára 777 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 decemberében, ami 3 százalékos növekedést jelent 2020 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 4, a vágótehéné 16 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 15 százalékkal (2680 forint/kilogramm) emelkedett 2021 decemberében az egy évvel korábbihoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?