Egyre nagyobb károkat okoznak ezek az állatok Vas megyében: azonnal lépni kell

Egyre nagyobb károkat okoznak ezek az állatok Vas megyében: azonnal lépni kell

agrarszektor.hu
Az utóbbi két évtizedben több, mint duplájára emelkedett a kilövések száma Vas megyében a gímszarvasokat és a vaddisznókat illetően, ennek ellenére a megyében továbbra is hatalmas problémát jelentenek a vadkárok. A helyi gazdák szerint akkora a gond, hogy Vas megye több területén ma már kerítés építése nélkül szinte lehetetlen mezőgazdasági növénytermesztést folytatni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vadászat megítélése, bármennyi erőfeszítést is tegyenek is a vadászok, még mindig negatív a köznép szemében - jelentette ki Kenesei István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének titkára, megyei fővadász. A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy napi rendszerességgel hívják őket a vadak kártételével kapcsolatban - olvasható a Vaol.hu oldalán. Kenesei István rámutatott, hogy a vaddisznó bemegy a kertekbe, megeszi termést, feltúrja a temetőt, felzabálja a szőlőt. Miközben a vadászt sok esetben csak egy gyilkosnak tartják, ezekben az esetekben tőlük várják a megoldást.

A megyei fővadász szerint azt is számításba kell venni, hogy a természeti rendszerek mára erősen átalakultak. A nagyvadak közül hiányoznak az országból a nagyméretű ragadozók, vagyis a barna medve és a szürke farkas. Leginkább ez utóbbi volt képes a vaddisznó és a gímszarvas létszámát szabályozni. Ez a szerep ma a vadászokra hárul, és bizony nincs könnyű dolguk, ugyanis mindkét nagyvad állománya erősen túlszaporodott, és óriási az általuk okozott vadkár mértéke. A szakértők szerint a magas vadlétszám kialakulásáért, a nagyragadozók hiányán túl, elsődlegesen a mostani nagytáblás mezőgazdasági forma tehető felelőssé. Az 50-100 hektáros kukoricatáblákba simán bevetik magukat a vadállatok, amint térdig ér a vetés, aztán, amíg le nem aratják, addig ki sem jön belőle. Hiába ül ott mellette a vadász, vagy szerveznek zöldhajtást. Óriási a táplálékbőség, tette hozzá Kenesei István.

A kilövési adatokból lehet következtetni a vadlétszámra. Az elmúlt 20 évben mind országosan, mind Vas megyében gímszarvas és a vaddisznó kilövések száma mintegy 2-2,5-szörösére nőtt. A 2020. évi országos adatok már mutatják az afrikai sertéspestis hatását. Az Északi középhegységben azért csökkentették a kilövést mert jelentős volt az elhullás.

A Vas megyei fővadász szerint a másik nagy probléma, hogy nő a nagyvadállomány sűrűsége. Kenesei István szerint ennek több oka is van. Egyrészt a települések - főként a városok - terjeszkedése, amelynek révén nő a lakott és beépített területek nagysága, ám ezek egyre nagyobb részt foglalnak el a vadállatok életteréből. Másrészt pedig, aki gazdálkodik, ah megpróbál a vadkár ellen védekezni, és bekeríti a területeit. Kenesei István véleménye szerint ebben Vas megye az élen jár, ugyanakkor ez azzal is jár, hogy egyre kisebb helyre szorul össze a maradék vadlétszám. A szakember elmondása szerint a megyében van olyan vadászterület, ahol a terület 60%-a állandó kerítéssel van körbekerítve. A maradék területeken pedig a vad sem tudja már, hogy a kerítésen belül, vagy kívül van-e éppen. A vadállatok azonban rájöttek, hogy ha enni akarnak, akkor át kell jutniuk a kerítésen. Ezért ma már szigorú feltételei vannak a kerítés építésnek - tette hozzá a megyei fővadász.

A vadgazdálkodónak sem érdeke, hogy nagy legyen a vadlétszám, mert a vadkárt ő fizeti. A hatóság is előírja, hogy mennyit kell kötelezően kilőnie. Sajnos a jelenlegi vadászati törvény adta lehetőségek mellett szinte lehetetlen megállítani a vaddisznó növekedési dinamikáját. Más európai országokban sem sikerült

- mutatott rá Kenesei István.

A szakember szerint több vadászatra lenne szükség, de ennek is vannak korlátai. Vadkár szempontjából országosan egyértelműen a nyugat-dunántúli részen a legrosszabb a helyzet, Somogyban, Zalában és Vas megyében. Kenesei István szerint egyértelmű, hogy ezt a vadlétszámot nem lehet fenntartani. És bár minden vadászatra jogosult elkezdte az állomány apasztását, egyelőre nem látszik a megoldás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?