2024. szeptember 22. vasárnap Móric
Nem akármilyen állat jelenhet meg a kertekben: mindent elpusztít, amit ér

Nem akármilyen állat jelenhet meg a kertekben: mindent elpusztít, amit ér

agrarszektor.hu
Olykor a kertek és a házak körül is előfordulnak vadon élő állatok. Ezek lehetnek sünök vagy nyulak, de akár nagyobb testű állatok is, például rókák vagy vaddisznók, amelyek jelentős károkat is tudnak okozni. Megdézsmálhatják a veteményest, vagy egy-egy haszonállatot is elcsenhetnek. A HelloVidék utána járt, hogyan lehet barátságos módon megelőzni az állatbetöréseket.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Ahogy a Kisalföld is beszámolt róla, a vadászoknak és gazdálkodóknak együtt kell működniük a vadkár elleni védekezésben. Százszázalékos védelem persze nincs. A portál megkereste Orbán Henriket is, az Országos Magyar Vadászkamara vármegyei titkárát, aki a lap érdeklődésére elmondta: ismeretei szerint vármegyénkben nincs jogerősen megítélt, de ki nem fizetett vadkár.

EZ IS ÉRDEKELHET

Térségünkben azt tapasztaljuk, hogy vadkár esetén a gazda és a vadgazdálkodó többnyire egyezséget köt. Azt is tudni kell azonban, hogy ha a termelők a védekezésben, megelőzésben nem működnek közre, csupán a kártérítést várják, az nem jogszerű, nincs jogalapja a kártérítésnek, ezért akadhatnak viták. Léteznek különböző védekezési módszerek, például vadriasztó szerek, időszakos kerítések, melyek megoldást nyújthatnak. Egyfajta feladat- és költségmegosztást kell lefektetni, és ezzel megelőzhetők a későbbi nézeteltérések.Előfordul, hogy a felek bíróságra viszik ügyüket. Olyan ügyről azonban, melyet jogi útra tereltek, jogerősen lezártak és a vadászati jogosult nem tett eleget kötelezettségének, nincs tudomásunk a vármegyénkben. Nem is lehet, hiszen a vadásztársaság elveszítené vadászati jogát

- fogalmazott a szakember, majd kiemelte azt is:

Jelenleg a gímszarvas által okozott kár a legjelentősebb. Mivel a szarvas nagy távolságok megtételére képes és időnként nagy, akár százas rudlikba áll össze, komoly károkat okozhat, ami nehezen védhető ki. A gímszarvassal és a vaddisznóval kapcsolatban is van állománycsökkentési előírás és terv. A társaságok fokozták a kilövéseket, a vaddisznóknál ez már érzékelhető, és az idei adatok szerint talán a gímszarvasnál is lesz előrelépés.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) igyekszik széles körű tájékoztatást adni a témában az érintett feleknek. Újdonság, hogy kísérleti jelleggel, többek között megyénkben is, a NAK új szolgáltatás indít: a kamarai tagok a falugazdászoknál kezdeményezhetnek mediátori szolgáltatást, ami a köztük és a vadászatra jogosultak között zajló egyeztetés közvetlen segítése a kamara által biztosított szakértő által.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?