Rengeteget buknak a gazdák a vadkárok miatt: ez lehet a megoldás?

Rengeteget buknak a gazdák a vadkárok miatt: ez lehet a megoldás?

agrarszektor.hu
A vadkárok az ország több térségében szinte általánosan, más térségekben lokálisan a mező- és erdőgazdálkodás egyik kiemelt hátráltató tényezőjévé váltak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az érintett gazdálkodók részére széles körű tájékoztatást, és különféle szolgáltatásokat biztosít a tábla-, valamint erdőrészlet szintű vadkár sikeres megelőzésére, valamint a kárigények eredményes érvényesítésére.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A NAK a gazdák tájékoztatása érdekében állította össze a Vadkárkalauz kiadványt, de ezt a célt szolgálja a falugazdászok által folyamatosan biztosított a személyes konzultáció lehetősége. Az Agrárkamara szakemberei minden vármegyében biztosítják a vadkárral érintett területek felmérését, személyre szabott tájékoztatást adva a vadkármegelőzés jövőbeni lehetőségeiről, az aktuális vadkárigények célszerű rendezési útjairól - olvasható a NAK oldalán.

A kamara a sikeres igényérvényesítéshez formanyomtatványokat bocsátott rendelkezésre a tagjai számára, mind a vadászatra jogosultakkal, mind pedig az érintett hatóságokkal történő kapcsolatfelvételhez. A falugazdászok segítenek a gazdálkodóknak a következő nyomtatványok kitöltésében: vadkár megelőzésére szolgáló egyeztető lap, vadkár bejelentő lap vadászatra jogosult irányába, egyezségi megállapodás minta mezőgazdasági vadkárhoz, valamint jegyző előtti, egyezség létrehozására irányuló eljárás megindításához szükséges kérelem minta. 

Előfordulhat, hogy mind a föld használója, mind pedig a vadászatra jogosult olyan jellegű vagy mértékű vadkárral találkozik, melyre az általános vadkármegelőzési módszerek nem elégségesek. Ebben az esetben, igény esetén a gazdálkodók részére a NAK segítséget nyújt a vadászati hatóság irányába történő állományszabályozó vadászat kezdeményezésének bejelentésében. A vadászati hatóság által kiadott engedély segítséget jelenthet a vadászatra jogosult részére, annak érdekében, hogy a kárt okozó vadfaj létszámát szabályozhassa, annak vadászati idényén kívüli időszakban is. 

További újdonság, hogy kísérleti jelleggel, első körben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Győr-Moson-Sopron és Tolna vármegyékben új szolgáltatást indított a kamara: a tagok a falugazdászoknál a tájékoztatás mellett mediátori szolgáltatást kezdeményezhetnek, ami a köztük és a vadászatra jogosultak között zajló egyeztetés közvetlen és tevékeny segítése a kamara által biztosított szakértő által. Ennek célja, hogy az ügyfelek és a vadászatra jogosultak gyorsan, hatékonyan, a nem szükségszerűen felmerülő költségek mellőzésével mindkét fél kölcsönös megelégedését szolgáló egyezséget köthessenek a vadkár rendezésében. Amennyiben a projekttől pozitív eredmények érkeznek, a kamara kezdeményezni fogja az országos szintű lefedettség biztosítását. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 12. 12:31