Sosem volt még ilyen könnyű a hangyák elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

Sosem volt még ilyen könnyű a hangyák elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

agrarszektor.hu
Itt van a tavasz, ami sok örömet hozhat magával, ám semmi sem lehet tökéletes, és ebben az időszakban bizony meg kell küzdenünk a sok bosszúságot okozó hangyákkal is. Az első hangyák a lakásban, az udvaron és a kert környékén is felbukkanhatnak, ám, mielőtt vegyszerekhez nyúlnánk, gondoljunk arra, hogy ezek a termékek olyan káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek károsak lehetnek a kert, a környezet vagy éppen a mi egészségünkre nézve. Ezért érdemes környezetbarát kártevőirtási módszerekhez fordulni, ráadásul nem is kell egy vagyonokat elköltenünk az üzletekben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hangyák a természetben hasznos élőlények, ugyanis részt vesznek a talaj levegőgazdálkodásában. Járataikkal fellazítják és szellőztetik a talajt, segítenek a növények gyökereinek levegőhöz jutni és ezáltal fejlődni. A hangyák bizonyos növényfajok szaporodását is elősegítik azzal, hogy táplálékgyűjtés közben széthordják különféle növények magvait. Indikátorfajként is tekinthetünk rájuk: a jó kertész tudja, hogy ha palántáit, virágait ellepik a hangyák, akkor problémája akadt a levéltetvekkel, ugyanis a hangyák elszántan védelmezik őket. Miért? A levéltetvek egy mézharmat nevű cukros váladékot termelnek, ami nagyszerű táplálékul szolgál a hangyakolónia számára, így a két faj szimbiózisban él egymással - írja a HelloVidék.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Apró szomszédaink, a szorgos hangyák bizony hamarabb észreveszik az ételmaradékot, mint mi, és egy pillanat alatt elözönlik otthonunkat. Hiába hasznosak a természetben, a házban kártevőnek számítanak, bármilyen apró résen keresztül képesek bejutni és könnyen megtelepedhetnek bent. Könnyen alapítanak kolóniát fafelületek (parketta, lambéria) alatt, falakban, de kedvelik a konyhában a mosogató környékét és a szemetest is. Amellett, hogy mindenhol ott vannak és bizony csípnek is, egyes fajok amortizálják belső tereinket apró járataikkal, de akár betegségeket is terjeszthetnek.

Mitől jöhetnek elő?

A hangyák kedvenc tápláléka a cukor, de bármilyen ételmaradék előcsábíthatja őket búvóhelyükről. Elég számukra egyetlen vékony repedés a parketta alatt és megtalálják az utat a legeldugottabb zugokig. De amilyen könnyen bejutnak a hangyák, olyan nehéz megszabadulni tőlük! A hangyák elriasztására és hangyairtásra számos házi praktika létezik, amiket Te is kipróbálhatsz, ha a jó idő közeledtével elözönlik otthonodat ezek a kis ízeltlábúak. Nem csak bolti hangyairtó szerek és hangyacsapda félék állnak rendelkezésünkre, hanem érdekes házi praktikák is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így vegyük fel a harcot ellenük

A hangyák a leggyakoribb rovarok, amelyek miatt a lakástulajdonosok legtöbbször rovarirtó szakembert hívnak. Legtöbbször repedéseken, hasadékokon és más kis nyílásokon keresztül jutnak be a lakásba, hozzáférést keresve az élelemhez. A szakemberek irtáshoz többnyire vegyszereket használnak. Ha inkább elkerülnénk, hogy különböző vegyi anyagokkal kezeljék le beltéri felületeinket, akkor próbálkozzunk meg először barátságosabb módszerekkel. 

Ecetes spray

A hangyák, amikor táplálékforrást találnak, feromonokat hagynak maguk után, így a kolóniában más hangyák is észlelhetik a táplálékhoz vezető utat. Az egyik legjobb módja, hogy távolt tartsuk a hangyákat az ecetes spray használata. Ha ezzel fújjuk be az ösvényt, az megtöri az útvonalukat és a hangyák társai nem találják meg majd az utat a táplálékforrás felé. A saját ecetspray elkészítése jó és olcsó módszer a hangyák kiirtására. Adjunk egyenlő mennyiségű ecetet és citromlevet egy spray-palackba, és alaposan keverjük össze. Ezután keressük meg a hangyatelepeket vagy fészkeket, és permetezzük rájuk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Illóolaj spray

Ahogyan a hangyák utálják az ecet szagát, úgy számos illóolaj is segít megtörni a hangyák feromonnyomát. Ezek az illóolajok kellemes illatot varázsolhatnak otthonunkba, miközben elűzik a betolakodókat. Az olajspray elkészítéséhez adjunk hozzá 1 evőkanál ecetet egy csésze illóolajhoz, majd jól keverjük össze. Ezután öntsük az oldatot egy spray-palackba, és permetezzük oda, ahol szükséges.

Szappanos vizes spray

Egyszerű módja annak, hogy megszabaduljunk a hangyáktól. Készítsünk oldatot folyékony szappanból és csapvízből 1:3 arányban. Ezután permetezzük a hangyák által érintett területre.

Fokhagyma

A fokhagymát természetes rovarirtó szerként használhatjuk a hangyák irtására. Csak hámozzuk meg a fokhagymát, és helyezzük el otthonunk különböző részein, hogy eltüntessük a hangyákat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fahéj

A fahéj egy másik illat, amely ellenáll a hangyáknak. Ezt kihasználhatjuk, ha fahéjport szórunk otthonunk azon területeire, ahol a hangyák megjelennek. De fahéjrudakat helyezhetünk az ablakok, ajtók közelébe is. Hatékonyságát fokozhatjuk, ha néhány csepp illóolajat is teszünk a rudakra.

Borsmenta és levendula spray

Keverjük össze a borsmenta vagy a levendulaolajat (ezt a két illatot nem kedvelik a hangyák) vízzel és permetezzük be a belépési pontokat, például ablakpárkányt vagy ajtókeretet. De bátran permetezhetünk oda is, ahol feltűntek az állatok, biztos, ami biztos elven.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06