Jókora pofont kaptak a magyar méhészek: nem túl biztató a helyzet itthon

Jókora pofont kaptak a magyar méhészek: nem túl biztató a helyzet itthon

2022 eddig nem a kedvező időjárásról szól, olyannyira nem, hogy ezen a nyáron jóformán nem esett semennyi csapadék sem. Ez mondani sem kell, hogy az agráriumot is nagyon megviseli, azon belül az állattenyésztőket és a növénytermesztőket. A méhészek sincsenek könnyű helyzetben, a forróság rájuk és a méhekre egyaránt kihat - kérdés, hogy vajon mennyire? Emellett rohamosan növekvő költségekkel is számolniuk kell, és, mint az általunk megkérdezett méhész fogalmazott, a kialakult rezsihelyzet is befolyásolhatja a piacot, hiszen az emberek a "hasuktól" vesznek el inkább, és nem az otthonukból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mézünk minősége kiváló, a mennyisége közepes. 40 éve foglalkozom méhekkel, de a mostani időket össze sem lehet hasonlítani az akkorival   

- vélekedett az általunk megkérdezett mezőkövesdi Bodó Méhészet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint megtudtuk, a jelenlegi mennyiségeket 60 méhcsalád megtermelte, ma 100 család szükséges ehhez. Arról nem beszélve, hogy a kiadások is a duplájukra nőttek, és minél több a család, annál több a kiadás is. Bár lehet, nem is gondolnánk nagy tételnek, de például az üvegek, a tetők és a címkék árai is megduplázódtak. Nem szabad megfeledkezni a munkaerőről sem, ami csoda, hogy egyáltalán van. Az igazi termelői méz árát így is vannak olyanok, akik sokallják, ezért sokan nyúlnak a boltokban a kétes eredetű "macis mézhez", és ez a szokás a Bodó Méhészet szerint lehet, hogy tovább fog terjedni a növekvő árak miatt. Az említett költségnövekedések ellenére ők nem tudnak, vagy inkább nem mernek árat emelni, hiszen, mint mondták:

Az emberek a hasukat fogják inkább elhanyagolni, nem a számlákat. Ezért számítunk arra, hogy valamelyest csökkenni fog a kereslet.   

EZ IS ÉRDEKELHET

A hőség sem segített, sőt

Az általunk megkérdezett méhészek, mint fogalmaztak, kegyetlen a munka ebben a hőségben, volt, hogy egyszerűen nem is bírták a forróságban a munkát. Egy fontos dolgot is megemlítettek, miszerint egyre több az önbeporzó napraforgó, ezeken pedig a méhek éhen halnak. Ha az ő térségükbe is elérnek ezek a napraforgók, akkor lehet számolni azzal, hogy ez a mézfajta is jelentősen csökkenni fog. A kegyetlen szárazságot jól mutatja az is, hogy a lucerna igen mély gyökérzettel rendelkezik, de ennek ellenére szinte teljesen kiszáradt.

Régebben 30 kaptárból 14 hordó akácmézem lett, most pedig 100 családdal tudtam 10 hordót termelni és a napraforgónál is hasonló a helyzet. Persze, régen is volt aszály, de ennyire nem nyomta rá a bélyegét a munkára. Arról nem beszélve, hogy bőségesen volt repce, akác, mustár, napraforgó, tisztesfű, sőt, még vaddohány is, amiből méz készülhetett  

- vélekedtek a Bodó Méhészettől.

EZ IS ÉRDEKELHET

Megjegyezték azt is, hogy az éghajlatunkkal a 80-as évek végén kezdődtek el a problémák, azóta pedig rohamosan romlik. Az erdő is, ahová majdnem 40 éve járnak vándoroltatni, közel sem a régi formáját ölti már. Kiszáradt a benne található tó, meg vannak égve a növények, megváltozott a klímája és van olyan része is, amit felszántottak. A szakemberek szerint akkor lehet szép sikereket elérni, ha három tényező megvan: a megfelelő időjárás, a virág és az egészséges méh. Ha ezek megvannak, akkor nagy gond nem lehet.

Mit hozhat el a rezsiárak növekedése az ágazatban? 

Jósolni nem lehet előre, a Bodó Méhészetnél viszont úgy gondolják, hogy a méz is azok közé az élelmiszerek közé tartozhat, amit az elsők között hagyna el a legtöbb ember, hogy valamennyit spóroljon. Mint mondták, ők az iskolakezdésnél fogják látni először, hogy pontosan mi is lesz a helyzet, a piacokon egyelőre még nem érzékelik azt, hogy kevésbé keresnék a termékeiket - ugyanez igaz az online eladásokra is. A többi pedig hamarosan kiderül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?