Kemény év vár a magyar juhtenyésztőkre: nincs mese, erre kell készülni

Kemény év vár a magyar juhtenyésztőkre: nincs mese, erre kell készülni

agrarszektor.hu
Komoly gondokkal küzd a magyar juhágazat: a tavalyi évet letaroló rendkívüli aszály kétségbeejtő helyzetbe sodorta a juhászokat. Nagyon sok helyről hiányoznak a téli takarmányok, ami szintén problémát jelenthet azoknak, akik nem gondolkoztak előre. Az ágazat helyzetét rontja az is, hogy a gyapjú még mindig eladhatatlan, a juhtejért pedig továbbra sem fizetnek eleget. A juhászok többsége idén nem mer fejlesztésekben, beruházásokban gondolkodni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Teljesen kiszolgáltatottá váltak a magyar juhtenyésztők a tavaly nyáron tomboló nagy aszály miatt - mondta el Holló Mátyás, törzstenyésztő juhász. A szakember szerint sokan abban reménykedtek, hogy az állatalapú támogatásokból meg tudják majd vásárolni a hiányzó takarmányt, de sajnos, ezek kifizetése még nem történt meg - olvasható a Magyar Állattenyésztők Lapjában. Az amúgy is gyenge hozamú gyepek a nyári aszály hatására teljesen kisültek, így hiába voltak tavasszal a gyepkezelések, hiszen víz nélkül nem nő fű sem. A csapadékosabb ősz egy kicsit kárpótolt mindenkit, de a téli takarmány nagyon sok helyről hiányzik, és ez az ínséges időszak meg fog látszódni a húsvéti bárányok mennyiségén. A nyári gyengébb kondíció miatt kevesebb juh termékenyült és kevesebb az ikervehem, ezért sajnos nem is lesz annyi választott bárány.

A bárányok iránt ugyanakkor folyamatos a kereslet, amit ki kellene használnia az ágazat szereplőinek, hiszen a támogatásokon kívül ez az egyetlen bevételi forrásuk. A tavaly karácsonyi árak reál értéken jelentősen magasabbak voltak, mert az euróhoz képest most 10-15%-kal gyengébb a forint, a rezsiköltségek viszont a sokszorosukra nőttek. A juhászok többsége fejlesztésekre még gondolni sem mer, inkább csak túlélésre törekednek. Amennyiben el is nyertek pályázatokat, nagyon meg kell gondolniuk, hogy megvalósítsák-e a beruházást. A megemelkedett költségek miatt ugyanis a támogatói okiratokban szereplő 50%-os támogatás mára már csak 25-35%-ot tesz ki - mutatott rá Holló Mátyás. A statisztikák ugyanakkor azt mutatják, hogy várakozásokhoz képest sokkal többen adtak be pályázatot a Kiskérődző Állatjóléti Támogatásra.

Jobb helyzetben vannak most azok, akik előre gondolkoztak

A szálastakarmány-szállítás támogatása jó kezdeményezés volt, de a probléma megoldására kevésnek bizonyult. Az sem volt elvárható, hogy a Dunántúl segítse a saját készletei rovására a keleti országrészt, hiszen - a közhiedelemmel ellentétben - ott is csak nagyon kevés területen termett meg az évi szükséglet. Az átvészelés azoknak lesz könnyebb, akik előre gondolkoztak. Az aszály okozta takarmányozási gondok már a nyár elején előre jelezhetők voltak. Amikor látszott, hogy nem lesz elég széna, el kellett kezdeni alternatívákban gondolkozni - magyarázta Csomai Géza, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Állattenyésztési Osztály Legeltetésre Alapozott Állattartási Alosztályának vezetője. A szakember szerint például olyan növénytermesztőket kellett elkezdeni keresni, akiktől be lehetett szerezni a szálastakarmánynak valót. A jó minőségű árpa, zab, de akár a búzaszalma is jó szálastakarmány helyettesítő lehet. A legeltetéses állattartókhoz viszonylag későn értek el a takarmányköltségek növekedései okozta gondok, ezért sajnos a legtöbben csak akkor eszméltek fel, amikor már nagy volt a baj.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?