Óriási mázlija volt a horgásznak: kifogta Magyarország legnagyobb harcsáját

Óriási mázlija volt a horgásznak: kifogta Magyarország legnagyobb harcsáját

agrarszektor.hu
Egyszerű tómeder- és halállomány-felmérésnek indult, végül pedig hatalmas fogással zárult az év Szarvas Zoltán számára, aki élete legnagyobb magyarországi harcsáját, egy 240 centis példányt fogott pergetve, negyedik dobásra. A halóriás pontos tömegét megfelelő mérőeszköz hiányában nem tudták megállapítani, de szemtanúk szerint a 80 kilót is elérhette.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Váchoz közeli DCM Horgásztó vezetősége azzal kereste meg Szarvas Zoltánt, hogy segítsen a tó medrének és halállományának feltérképezésében. Nem horgászatról volt szó, hanem egy műszeres felmérésről, melynek során megalkotnak egy medertérképet, amelyen megjelölik a nagyobb akadókat és megbecsülik a halállományt is - olvasható a Pecaverzum oldalán.

Ahogy a szerencsés horgász mondta kifejezett kérés volt a harcsák esetleges megtalálása. Nagyobb méretű egyedből kevés mutatkozott az évad során, de kisebb, 10 kiló alatti példányok kerültek azért horogra. A tó intenzív horgászata miatt olyan inaktív időszakban kellett a felmérést elvégezni, amikor horgászok már nincsenek, de még nem fagy le a tó. Végül addig-addig halogatták és kerülgették a szeles, esős napokat, hogy december utolsó hetére maradt a munka. 

A hideg vízben azt kaptuk, amit vártunk, nagyobb részek voltak üresek, viszont volt pár elképesztő méretű halcsapat összeállva. Találtam olyan medenceszerű kifürdéseket, melyek átmérője a két métert is meghaladta, ezt általában nem kis halak alkotják meg. Két ilyen igen nagy kifürdés mellett találtunk nagytestű halakat

- összegezte a tapasztalatokat Szarvas Zoltán.

A szakember egyből jelezte Lestyán Zoltánnak, a horgásztó vezetőségi tagjának, hogy ezek jó eséllyel harcsák. Végül a javaslatára úgy döntöttek, hogy csónakból dobnak párat, hátha kapásra bírják őket, hiszen hétágra sütött a nap és tavaszias volt az idő. Az eredményre nem sokat kellett várni, a negyedik dobásra megvolt a hal. A fárasztás mintegy 70 percet vett igénybe, és Szarvas Zoltán szerint nem volt még része fárasztóbb küzdelemben. Mint mondta, többször úgy meg kellett terhelnie a felszerelését, hogy csak remélni tudta, hogy ki fogja bírni. A harcsa méreteit látva a horgászok úgy döntöttek, hogy nem húzzák be a halat a csónakba, inkább kipányvázták a halat a vízben a csónak mellett. Ezután kiszabadították a műcsalit, majd a hatalmas harcsát óvatosan a partra vontatták. 

A harcsával végül „tökéletes állapotban” érték el partot. A hossza 240 centiméter volt, a pontos tömegét - mivel csak 50 kilóig mérő eszköz állt rendelkezésre - nem tudták megállapítani, de a parton összesereglett egyesületi tagok és horgászok becslése szerint 80 kiló körül lehetett. A horgászok annyira kíméletesen bántak a hallal, hogy még a vízből sem emelték ki. Negyedórát hagyták regenerálódni, majd csak annyira fektették matracra, hogy a fényképek elkészülhessenek, aztán visszaengedték a vízbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?