Horgászok, figyelem! Fontos változás jön a Balatonnál, ezt jó, ha mindenki tudja

Horgászok, figyelem! Fontos változás jön a Balatonnál, ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A megemelt horgászjegy árak ellenére sem számít a balatoni horgászat visszaesésére a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Az indokoltnál alacsonyabb, differenciált áremelést, úgy tűnik, elfogadták a horgászok. Bár 25-30%-os jegyár drágulás lett volna indokolt, ennél csekélyebb mértékben növekedtek az árak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022 novemberében a Rádpusztán megtartott VIII. Balatoni Horgász Konferencián jelentette be a Balatoni Halgazdálkodási Zrt., hogy január 1-jétől szükségessé válik a horgászjegyek árainak emelése. A Konferencián a Balaton-körül érintett horgász egyesületek és megyei horgász szövetségek elnökeit, továbbá a MOHOSZ és más szakmai partnerek képviselői vettek részt. A HelloVidék felkereste a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-t, hogy bővebb tájékoztatást kérjen a jegyárak alakulásáról és a horgászjegyek szerkezeti átalakulásáról. Nagy Gábor, a társaság ágazatvezetője nyilatkozott, aki arra a kérdésre, miért vált indokolttá a jegyárak megemelése, elmondta, hogy a takarmányok, a munkabérek, valamit a rezsiköltségek növekedése tette szükségessé az emelést. Az ágazatvezető azt is hozzátette, hogy bár 25-30%-os jegyár drágulás lett volna indokolt, ennél csekélyebb mértékben növekedtek az árak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A számszakilag indokolt, általános 25-30%-os emelés helyett életkor és halfogási lehetőségek alapján differenciált mértékű horgászjegy áremelést hajtottunk végre. A horgászjegyek tekintetében korábban meglévő partközeli/általános tagolás helyett bevezettük a parti/csónakos/általános tagolást. A jobb fogási esélyt nyújtó jegytípusok (mint a behúzós, általános, csónakos) árai nagyobb mértékben emelkedtek. Ugyanakkor a legtöbbeket érintő parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16%-kal kerülnek idén többe

- mondta el Nagy Gábor.

Hozzátette szintén mérsékeltebben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak, a gyermekjegy ára pedig ezúttal is változatlan marad!

Kiderült az is, hogy hogyan született a döntés a differenciálás kérdésében. Nagy Gábor elmondta, a döntés meghozásában segítségünkre volt egy ősszel lefuttatott kérdőíves felmérés. A 2688 válaszadó közül 860-an választották, hogy minden jegytípus ára egységesen emelkedjen. 749-en voltak azon a véleményen, hogy a partközeli jegyeket nevezzék át parti jegyekre és az áruk csak kis mértékben, viszont az általános jegyeké nagyobb mértékben emelkedjen. Új jegytípusként jöjjön létre a csónakos jegy, melynek ára a partközeli és az általános közé essen. Így a jobb fogási eséllyel rendelkezők arányaiban nagyobb hozzájárulást fizetnének.

EZ IS ÉRDEKELHET

515-en gondolták úgy, hogy a gyermek, az ifi és a 65 év feletti jegyek ára a többihez képest kevésbé emelkedjen. Továbbá 564-en szavaztak arra, hogy az előbbi kettő módozat együtt valósuljon meg, azaz kor szerinti differenciálás és strukturális átalakítás is legyen. Tehát 1313 fő egyet értett a csónakos jegy bevezetésének javaslatával, illetve az is elmondható, hogy a döntő többség nem az egységes áremelés mellett szavazott.

Vezetőségünk a közvéleménykutatást is alapul véve úgy döntött, hogy a piaci viszonyok miatt átlagosan indokolt 25-30%-os áremelés helyett az életkor és a fogási esélyek szerint differenciált áremelést hajt végre 2023-tól

- írja weboldalán a társaság.

Nagy Gábor azt is hozzátette, a felmérésen kívül figyelembe vették a halőreik  által tapasztaltakat, a horgászjegy értékesítési- és horgászfogási statisztikákat, a jegyértékesítő bizományosaink, illetve jelenlegi dolgozóink és elődeink (több évtizedes) horgászjegy-értékesítő tapasztalatát. Az ágazatvezető külön kiemelte: íz előzetes közvéleménykutatásunk alapján úgy gondolják, hogy a többség elfogadja az áremelés szükségességét, így nem számítanak visszaesésre a balatoni horgászatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06