Döbbenetes dolog derült ki a méhekről: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes dolog derült ki a méhekről: ezt sokan nem gondolták volna

Gyeszát Zsolt
A beporzásban kulcsfontosságú szerepet töltenek be a háziméhek, ám az Agrárszektor által megkérdezett szakember szerint a vadméhek segítsége is elengedhetetlen a természeti folyamat teljességéhez, hiszen olyan virágokat is megtalálnak, melyeket a nagyobb testű mézelő méhek nem. A március 10-i Beporzók napja ezekre a hasznos rovarokra, és védelmükre irányítja rá figyelmünket, melyek nélkül aligha kerülhetne lekvár, zöldség vagy gyümölcs az asztalokra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület az idén három vadméh-csoportra, a bányász-, a szabó-, illetve a faliméhek csoportjára hívta fel a figyelmet egy közönségszavazás keretein belül. Vásárhelyi Tamás biológus, az akció egyik szervezője az Agrárszektornak elmondta: mind az Európai Unióban, mind pedig az Amerikai Egyesült Államokban komoly szabályozások és tanulmányok születtek az utóbbi időben a beporzó rovarok védelmével kapcsolatban. Erre emlékeztet bennünket a Beporzók napja is. A biológus úgy véli: rengeteg beporzó rovar van hazánkban, melyeket aligha tudunk megkülönböztetni egymástól. Csupán a faliméheknek van vagy 35 faja Magyarországon, melyek között mindösszesen egy-két szakember tud csak különbséget tenni. A kollektív védelmük azonban rendkívül fontos, az embereknek nagy szüksége van a beporzó rovarokra.

A rovaroktól általában véve is idegenkedünk, pedig sok közülük mérhetetlen hasznot hajt a különböző ökoszisztéma-szolgáltatásokon keresztül. Erről mindenkinek tudnia kellene. Persze sok kellemetlen rovart, szúnyogot, csótányt, hangyát vagy poloskát is kénytelenek vagyunk megtűrni, hiszen ideális körülményeket teremtünk számukra a lakókörnyezetünkben. Ezek miatt sokaknak az egész rovarvilággal bajuk van, mi viszont ezen szeretnénk segíteni azáltal, hogy a hasznos és nem bántó rovarokat állítjuk rivaldafénybe

- tette hozzá Vásárhelyi Tamás.

Jóllehet a hártyásszárnyúak közül a méhek mellett a darazsak és a hangyák is részt vesznek a beporzásban, ám az utóbbi két csoport szerepe jelentősen elmarad a méhekétől. Vásárhelyi Tamás szerint több fontos - köztük magyar kötődésű - kutatás is történt, mely azt támasztja alá, hogy a vadméhek szerepe is elengedhetetlen a beporzás folyamatában. Lényeges azonban megjegyezni, hogy a vadméh kifejezést nem szabad az állatok vad természetére érteni, hiszen ennek éppen az ellenkezője az igaz. A vadméh csupán annyit jelent, hogy nem háziasított rovarokról beszélünk. Egy kaptárban több 10 ezer, akár 80 ezer házi méh is megtalálható, ám a vadméhek magányosan dolgoznak.

Egy-egy házi méh gyakran elpusztul a betolakodók, köztük emberek elleni küzdelemben, a vadméhek viszont nem engedhetik meg maguknak, hogy szúrással támadjanak, hiszen az a vesztüket jelentené. A faliméhek fullánkja olyan rövid, hogy az az emberi bőrt sem képes átszúrni

- jegyezte meg Vásárhelyi Tamás.

A biológus hozzátette: amerikai kalkulációk például félezer-milliárd dollár körülire becsülik azt a hasznot, melyet összességében a beporzó rovarok évente hajtanak. Más oldalról is megközelíthető azonban a rovarok kulcsszerepe: például a repce nem feltétlenül igényli a beporzást, ha azonban az megtörténik, akkor 30-35 százalékkal több termést hoz a növény. Vásárhelyi Tamás szerint az előbbiek miatt is szerencsés, hogy egyre több rovarszállót alakítanak ki az egész világon és hazánkban is, melyet a vadméhek és más rovarok előszeretettel elfoglalnak. A szakember azt tapasztalta, hogy a rovarok és virágok közös témájára kinyílt az érdeklődés, nő a befogadókészség. Örömmel látja, hogy több köznevelési és közoktatási intézmény, nemzeti park és múzeum is partner lett a beporzók bemutatásában, védelmében. Több múzeum például a saját arculatának, szakmai területének megfelelő programot dolgoz ki a Beporzók napjára, hogy nagyobb sikerrel szólíthassák meg az érdeklődőket.

Csökken a vadon élő beporzó rovarok száma

Hazánkban a méhészek száma az elmúlt 5-6 esztendőben viszonylag stabil képet mutat, ahogy az általuk gondozott méhek száma is közel állandó, jelenleg 1,2 millió méhcsaládot jelent - tudtuk meg Bross Pétertől. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke az Agrárszektor kérdésére elmondta: ha minden ideális volna, akkor a vadméheknek sokkal nagyobb szerepük lenne a beporzásban a jelenlegi állapothoz képest. A helyzet ezzel szemben az, hogy a globális élelmiszerellátás, a nagyüzemi mezőgazdaság, illetve az éghajlatváltozás negatív hatásai következtében megállíthatatlan a vad beporzó rovarok számának drasztikus csökkenése.

Az előbbiek miatt egyre nagyobb figyelem fordul a mézelő méhekre. Fontos, hogy a méhészeti ágazat a világ fejlettebb részein nem a kaptártermékek, azaz a méz, a propolisz, a virágpor, vagy a méhpempő miatt rentábilis, hanem azért, mert a méhészek beporzási díjat kapnak. Az Amerikai Egyesült Államokban ezt a díjat például a farmerek, gazdálkodók fizetik meg, s terhelik rá áttételesen a termékeikre. Bármilyen mandulaterméket vásárolunk, annak azért magasabb az ára, mert a termelője belekalkulálta azt a költséget is, melyet a méhésznek fizetett meg, aki odavitte a beporzást elvégző méheket

- tette hozzá az országos szervezet elnöke. Bross Péter szerint az Európai Uniónak is fel kell vállalni idővel a méhcsaládok közvetlen támogatását, mert az uniós méhész a piacon nem tud megélni. Az Európába beáramló nagy mennyiségű kínai és ukrán méz miatt nehézkes eladni az európai mézet. A szakember elmondta: jelenleg áll az európai piac, a nagybani mézpiacon fél éve nem tudnak az uniós termelők mézet értékesíteni.

Az előbbi folyamatokhoz adódik hozzá a klímaváltozás, illetve annak hatása, mely bizonyos növények korábbi virágzásában is megmutatkozik Bross Péter szerint. Például április közepén már több százezer hektár repcét kell beporozni hazánkban, melyet csak a méhészek tudnak biztosítani a mézelő méhekkel. A vadon élő beporzóknál ugyanis csak az anya telel át, így tavasszal alig van egyedszámuk, csak nyár közepétől szaporodnak fel. A mézelő méh az egyetlen családban áttelelő beporzó, kora tavasszal már 20-30 ezer egyede van egy kaptárban. Mindez azt jelenti, hogy tavasszal egy gyümölcsfán tízből kilenc beporzó háziméh.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?