Itt a helyzetjelentés a német sertéságazatról: van baj, nem is kicsi

Itt a helyzetjelentés a német sertéságazatról: van baj, nem is kicsi

agrarszektor.hu
Jelentős külső és belső piaci pozíciókat vesztett az elmúlt években az Európai szinten legnagyobbnak számító német sertéságazat. A tavalyi vágási adatok elemzése alapján a szakértők úgy látják, hogy visszafordíthatatlan az ágazat leépülése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A napokban tette közzé a 2022-es vágási adatok összesítését és a feldolgozók rangsorát a legnagyobb német sertéságazati szakmai szervezet, az ISN. A trend a németek oldaláról nézve szomorú, hiszen folytatódott a sertéságazat 2020 óta tartó mélyrepülése - olvasható a Magyar Állattenyésztők Lapjában. A sertéstartók és a vágóhidak folyamatos nyomás alatt vannak és nagyobb részben politikai, kisebb részben társadalmi ellenszélben kell dolgozzanak.

Azzal, hogy a sok tekintetben szélsőséges nézeteket valló Zöld párt bekerült a szövetségi kormányba, ráadásul az agrártárcát is megkapták, a sertéságazat és általában az állattenyésztés megítélése a korábbihoz képest is más, vagyis rosszabb megvilágításba került. Az állattartás szabályozása ugyanis sok tekintetben ésszerűtlen és szakmaiatlan politikai döntések hatására szigorodik folyamatosan. Ez persze nemcsak Németországban, de az egész EU-ban, így Magyarországon is jellemző, azonban a német politikusok egy része ennek a mozgalomnak az élére állt. Miközben a termelőknek és feldolgozóknak egyre több környezetterhelési és állatjóléti feltételnek kell megfelelni, a németek húsfogyasztási szokásai is változnak, amire komoly hatással van az állatvédő és klímaaktivisták tevékenysége is.

A napokban a média figyelmét is felkeltette az a vita, ami a húsadó németországi bevezetése körül alakult ki. Az adóról régóta folyik politikai szinten is vita, azonban minden ellenkező híresztelés ellenére a német kormánykoalíción belül még nincs ebben konszenzus. Az is hírlik, hogy a német kormány az állatjóléti szerkezetváltásra csak a sertésszektort illetően 1 milliárd eurót szán. A német gazdák ehhez akkor lesznek könnyebben partnerek, ha az új és még szigorúbb állatjóléti szabályokat minden tagállamra kiterjeszti a Bizottság. A hollandok és belgák más utat választottak az ágazat leépítésére: arra fizetnek támogatást, hogy a sertéstartók fölszámolják telepeik egy részét. Lesznek, akik a nekik fizetett kompenzációból más tagállamokban (pl. Magyarországon) vagy EU-n kívüli országokban építik fel az új gazdaságokat, ahonnan majd importálhatják a termékeket. 

A németek húsfogyasztása mélyponton van: 1989 óta nem volt annyira alacsony (52 kg/fő/év) ez az érték mint 2022-ben. Ez 2021-hez képest 7%-os csökkenést jelent. A sertéshúsfogyasztás tavaly 2,8 kilóval, a marhahúsé 90 dekával és a baromfihúsból 40 dekával mérséklődött. A sertésvágás 9,2%-os csökkenése jól mutatja, hogy az ágazatban milyen nagy horderejű változások következnek be. Németországban 2022-ben összesen 47,1 millió sertést vágtak le, ami mintegy 4,8 millióval, azaz 9,2%-kal kevesebb az egy évvel korábbi számhoz képest. 30 éve, 1993 óta nem volt ilyen zuhanás a vágások számában. A sertésvágások már hatodik éve csökkennek. 2016-ban még 59,5 millió sertést vágtak le Németországban.

Egyes vágóhidak az alacsony belső kínálatra az import növelésével reagáltak. Tavaly összesen 1,23 millió import sertést vágtak le. Ez mintegy 6,6%-kal több, mint az előző évben. Tény az is, hogy az import mennyisége is visszaesett a két évvel ezelőtti szinthez képest. A harmadik országokba irányuló export jelentősége a folyamatosan jelenlévő ASP miatt tovább csökken. Az ISN piacelemzője, Klaus Kessing szerint elkerülhetetlen az ágazat további zsugorodása. Persze ennek nemcsak vesztesei, de nyertesei is lesznek,  egyes vágóhidak ugyanis képesek a maguk javára fordítani a változásokat. A szakértő szerint a márkázott húsok jelentősége a jövőben növekedni fog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?