JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Tavaly év elején, de még nyáron is többen arról írtak, hogy a sertéságazat lehet a 2023-as év nyertese. Ha a minden eddiginél magasabb élőállat-felvásárlási árakat, valamint a takarmány- és energai költségek csökkenését nézzük, ez igaz is lehetne. Ennek ellenére folyamatosan csökken a hízó előállítás és emiatt a vágások száma (-8,5%) és a sertésállomány (-15%). Százalékos arányban a legnagyobb „vesztes” Dánia, ahol a tavalyi 6% felett i csökkenés után újra csaknem 20%-kal csökkent a vágásszám egy év alatt , de - ha Görögország mértékében elhanyagolható vágásszámnövekedését figyelmen kívül hagyjuk - minden tagállamban csökkent a levágott sertések száma - írja a MÁSZ.
Különösen átványos a vágásszámok visszaesése az unió korábbi legnagyobb termelője és exportőre, Németország esetében. Az elmúlt három évben nem volt olyan hónap, amelyben a havi vágásszámok ne maradtak volna el az előző év számaitól. A németek nem titkoltan elkötelezték magukat az állomány csökkentése mellett: 2030-ig drasztikusan, a korábbinak szinte a felére akarja a kormány csökkenteni a sertésállományt. A többi állattenyésztési ágazatnál is a leépítés a cél. Sokan úgy reagálnak az európai, különösen a német állománycsökkenésre, hogy az jó hír lehet a hazai sertéstartóknak, hiszen csökken a (túl)kínálat az uniós piacon, ez pedig jó hatással lesz a hazai árakra.
Nem vitatva a kínálati eltolódás hatását az árakra, óva intünk mindenkit attól, hogy azt gondolja, mostantól könnyebb lesz! A német ágazat átalakulásának rostáján vélhetően a hazai átlagnál jóval hatékonyabb, állatjóléti és járványvédelmi szempontból szigorúbb előírásoknak megfelelő cégek fognak fennmaradni. Ha nem figyelünk, és nem készülünk fel ezekre a változásokra, akkor a hazai ágazat számára öt év múlva a jelenleginél nehezebb versenyben kell majd helytállnia. Nem biztatnánk ezért senkit azzal, hogy az uniós termelés korábban bemutatott nagyméretű csökkentése már garantálja a következő évek egyensúlyát és nyugodt fejlődését. 2023 első 8 hónapjában ötödével csökkent az EU sertéshúsexportj