Itt az igazság: döbbenetes hírek érkeztek a magyar sertéshúsról

Itt az igazság: döbbenetes hírek érkeztek a magyar sertéshúsról

agrarszektor.hu
Egyre kevesebben vágnak disznót Magyarországon, és egyre visszafogottabb az élő sertés iránti kereslet is, mint ahogyan azt az előző években tapasztalták a termelők. Az egykor óriási hagyománynak örvendő disznóvágás, mára csak egy múló emlék. Bár az élősertésárak az elmúlt évek során a tenyésztők számára elfogadható szintre kerültek, a vágóhidak és a húsfeldolgozók még mindig nem tudták teljesen beépíteni a megnövekedett önköltségeket a húsok és a húskészítmények átadási áraiba, így az sem kizárt, hogy a jövőben ismét egy drágulásnak lehetünk szemtanúi.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Egykor hagyomány volt, ma már csak emlék

Az egykor kuriózumnak számító disznóvágás eredete egészen az 1900-as évekre húzódik vissza. A hagyomány szerint november 30-ával kezdődött meg a disznótorok időszaka. Vidéken akkoriban, alig volt olyan ház, ahol ne vágtak volna a tél közeledtével, vagy a téli hónapokban disznót. Manapság ez jócskán megváltozott, a sertéstartók száma is jelentősen lecsökkent, de úgy tűnik, azoké is, akik nekilátnának megszervezni egy házi disznóvágás. Az ízes lakomákat, egykoron farsangkor tartották meg, így a hideg időben a húsokat el tudták tenni, hiszen ekkor még nem volt hűtőláda - írja a HelloVidék.

Hiába csökkentek az árak, mégse lehetünk optimisták

Noha az élősertés felvásárlási ára az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedett ez a tendencia az utóbbi időben megfordult. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén a vágósertés átlagos felvásárlási ára a kezdeti januári 646 forintos összegtől idén augusztusra már elérte a 743 forintos kilónkénti árat, onnantól kezdve viszont egy csökkenés volt tapasztalható. Októberben a vágósártás kilónkénti átlagára már csak 677 forintot tett ki. Az Eurostat adatai szerint az év első felében 3 százalékos mínuszban volt az élő sertések száma az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, és július végéig 8,5 százalékkal kevesebb állatot tudtak levágni az EU-ban. Ami Magyarországot illeti, a vizsgált időszakban 2,2 százalékos mínuszt könyveltek el a vágóhidak

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke december elején azt mondta, hogy bár az élősertésárak az elmúlt évek során a tenyésztők számára elfogadható szintre kerültek, a vágóhidak és a húsfeldolgozók még mindig nem tudták teljesen beépíteni a megnövekedett önköltségeket a húsok és a húskészítmények átadási áraiba. A szakember emlékeztetett arra, hogy az élő sertés ára egy másfél éves időszakon belül megduplázódott, és ezt az önköltséget sem a vágóhidak, sem a húst készítő üzemek nem tudták teljes egészében beépíteni az átadási áraikba, így ez még nem jelenik meg a fogyasztói árakban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?