Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A konyhai hulladékoknak az állattartásban történő felhasználásának korlátozása alapvetően humán- és állategészségügyi célokat szolgált. A szarvasmarhák szivacsos agyvelőgyulladását, más néven a kergemarhakórt először Angliában ismerték fel 1986-ban. A kórokozó állatról állatra élelmiszerrel terjed, ismert például az a legendás eset, hogy a vizsgálatok szerint az afrikai sertéspestis (ASP) első, vaddisznókon észlelt magyarországi megjelenését is egy eldobott szendvicsdarab okozta. Az EU-ban tilos a gazdasági haszonállatok élelmiszer-hulladékkal történő etetése, amit a (Nébih) szigorúan ellenőriz. Magyarország 2004 óta tagja a közösségnek, de még 2019-ben is előfordult, hogy egy Pest megyei állattartó telepen illegálisan tartott sertésekre bukkantak, az állatokat pedig a súlyos járványügyi kockázat ellenére tiltott módon, moslékkal etették - írja a Világgazdaság.
A konyhai hulladékok állattartásban történő használatát tehát főleg az állatokra és az emberekre veszélyt jelentő egészségügyi kockázatok miatt tiltják. Használatuk ugyanakkor gazdaságosabbá tehetné az állattartást és a húselőállítás ökológiai lábnyoma is csökkenhetne a takarmányok egy részének kiváltásával. Éppen ezért komoly kutatásokat is elkezdtek ez ügyben folytatni: az ausztrál New England Egyetem kutatócsoportja azt vizsgálta meg, hogy lehet-e a csirkéket biztonságosan konyhai hulladékkal etetni. Számításaik alapján Ausztráliában például a gazdák mintegy évi 500 millió dollárt takaríthatnának meg, és 5 százalékkal csökkenne az országban a szén-dioxid-kibocsátás akkor, ha ezt bevezetnék.
Első hallásra furcsa, sőt, talán aggasztónak is tűnhet mindez, de a biztonságos felhasználás érdekében az élelmiszer-hulladékot a takarmányként történő hasznosítása előtt egy speciális eljárással feldolgozzák, és kis szemcsékké alakítják át, és ezt etetik meg az állatokkal. Az eljárás során a maradékokat alakítják át és sterilizálják, a táp teljesen fertőzésmentessé válik, és így már sertéseknek is adható. A kutatók szerint az így kapott szemcsékkel a baromfik, a sertések, valamint a halak etetése is megoldható úgy, hogy a céltermék gyártása során még dúsítják is a tápot az ehhez szükséges mikrotápanyagokkal és vitaminokkal. A kísérletekben a kutatók egyébként ellenőrizték azt is, hogy az állatok egészségére és a tojás minőségére hogyan hat a speciális takarmány - ezek a vizsgálatok szintén jó eredményt adtak.