Döglött halak lepték el a Duna-Tisza-csatornát: rengeteg tetemet találtak

Döglött halak lepték el a Duna-Tisza-csatornát: rengeteg tetemet találtak

agrarszektor.hu
A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség július 17-én, hétfőn az esti órákban a Duna-Tisza-csatorna középső szakaszán, a közelben lévő szennyvíztelep befolyója alatt szórványos halpusztulást észlelt. Elsősorban csukák és keszegek tetemeit találták meg. Az érintett szakaszon teljes keresztmetszetben, több 100 méteren keresztül elburjánzott a növényzet. Az amúgy is csekély vízáramlást pedig teljesen meggátolja a sűrű és dús hínárszőnyeg. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A meleg és a közeli szennyvíztelepből kifolyó - jobb esetben - tisztított szennyvízben található magas szervesanyag-tartalom kedvező feltételeket teremtett a vegetáció berobbanásának. A dús növényzet nappal ugyan oxigént termel, de a sötétség beállta után maga is oxigénfogyasztóvá válik, és így kora hajnalra oxigénhiányos állapotot tud előidézni - írja az Infostart. A pecaverzum.hu szerint szövetség jelezte a problémát a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakembereinek, akik július 18-án kora reggel fel is vonultak a kritikus területre, és megkezdték a beavatkozást. A szakemberek a probléma megoldására igyekeztek és kiépítettek egy mobil levegőztető állomást is, ami a szükséges mennyiségű oxigén pótlásáról gondoskodhat a kritikus időszakban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vízminőség javítása érdekében a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (Kdvvizig) műszaki beavatkozásokkal igyekszik növelni a víz oxigénszintjét és a megfelelő vízmozgást biztosítani, ezért július 18-án 8:00 órától III. fokú (legmagasabb) vízminőség-védelmi készültséget rendelt el az igazgatóság védelemvezetője. A beavatkozásokat igazgatóságunk szakemberei mindaddig végzik, ameddig a vízminőségi paraméterek ezt indokolják

- írta a Kdvvizig közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58