Észrevetted, hogy eltűntek a fecskék az országból? Kiderült, mi áll a háttérben

Észrevetted, hogy eltűntek a fecskék az országból? Kiderült, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben déli vándorútjukra készülő, népes molnárfecske csapatok jelentek meg a villanyvezetékeken. De vajon tényleg népesnek mondhatóak ezek a fecskecsapatok? 2000-2010 között egyébként a hazai populáció mintegy 62%-a tűnt el, és félő volt, hogy 2020-ra teljesen eltűnnek a fecskék Magyarországról. 2010-ben az év madarainak választották a fecskéket, amelyek megmentése érdekében sikeresen fogott össze az egyesület a médiával és a lakossággal.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője a fecskék helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy az állomány drasztikus csökkenése ennek hatására megállt, és stabilizálódott, de a fecskéket fenyegető veszélyek nem hárultak el. A szakértő szerint félő, hogy a következő évtizedekben folytatódik nemcsak a fecskék, hanem más fajok csökkenése is - írja a Időkép.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fecskék specialistának számítanak, táplálékukat kizárólag a repülő lágy rovarok adják, melyekből évente több mint 1 kilogrammot fogyasztanak el. Étrendjükben sok mezőgazdasági kártevő és veszélyes betegségeket terjesztő szúnyog is szerepel. További különlegességük, hogy kis termetük, gyors és fordulékony röptük miatt nincs állományszintű ragadozójuk ezt a szabályozást az időjárási szélsőségek és az élősködők látják el. A mindent felszántó vagy legeltető nagyüzemi mezőgazdaság jellegénél fogva felszámolja a természetes élőhelyeket, réteket, bokros erdősávokat, tocsogókat. Ezek eltűnésével az itt élő állat- és növényfajok is elvándorolnak vagy kihalnak, de ez csökkenti a fecskék számára elérhető táplálék mennyiségét is.

Az agrárkemikáliák pedig a megmaradó rovarzsákmányon keresztül a madarakat is megmérgezi, ami további állománycsökkentő tényező. Táplálék hiányában költeni sem tudnak, a szaporulat elmaradása a felnőtt madarak elhullásával együtt gyors és drámai szintű állományösszeomláshoz vezet. A klímaváltozás egyre inkább megmutatkozó negatív hatásaira is rendkívül érzékeny a fecskepopuláció. A költési időszakban, tavasszal bekövetkező szokatlanul hűvös időjárás miatt jelentősen lecsökken a repülő rovarok aktivitása, így sok fecske gyakorlatilag a saját fészkében pusztul éhen a fiókákkal együtt. Ilyen hűvös tavaszokra sajnos az elmúlt néhány évben is láthattunk példát.

EZ IS ÉRDEKELHET

A klímaváltozás hatásai az afrikai telelőterületeken is fokozódnak. A Szahara déli részén húzódó Száhel-övezet a tavaszi, észak felé történő vándorlás egyik legfontosabb állomása, ahol a fecskék még utoljára fel tudják tölteni energia-raktárjaikat a sivatagon és a Földközi-tengeren való átkelés előtt. A mind gyakoribb aszályos években az övezet növényhozama, és emiatt az ezzel táplálkozó rovarok mennyisége is a töredékére esik vissza, így táplálék hiányában az itt átvonuló madárfajok, köztük a fecskék is vagy itt, vagy az északra tartó útvonalon pusztulnak éhen a sivatagban vagy a Földközi-tenger felett.

Ezeken felül a fecskefészkek leverése is nagy probléma volt Magyarországon (pedig a fecskék mellett, a fészkeik is védettséget élveznek), amit azonban az elmúlt évtizedben - a lakossági és média együttműködés hatására - legalább 80%-kal sikerült mérsékelni. Ez lehet a fő oka annak, hogy 2010 óta nem folytatódott az állomány csökkenése. Az, hogy látnak-e még fecskéket unokáink, rajtunk is múlik. Tennünk kell azért, hogy állományuk zavartalanul tudjon gyarapodni, ami ellensúlyozhatja jövőben várható, a fecskepopulációt megtizedelő folyamatokat. A fecskék megvédésével kapcsolatban rengeteg hasznos információt találtok az MME weboldalán.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?