Szörnyű: tömegesen pusztulnak a fecskék Magyarországon

Szörnyű: tömegesen pusztulnak a fecskék Magyarországon

agrarszektor.hu
Nagy bajba kerültek fecskéink, akik a hirtelen jött hideg, esős időben most az életben maradásért küzdenek. Menedéket kereső fecskék tömegei jelentek meg teraszokon, erkélyeken, házak falán és párkányokon, ahol összebújva próbálják felmelegíteni egymást és tartalékolni energiájukat.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A hideg mellett ráadásul az éhséggel is meg kell küzdeniük, hisz ilyen időjárási körülmények mellett a fő táplálékukat jelentő repülő rovarok aktivitása is jelentősen visszaesik - írja az Időkép. Mit tehetünk és mit ne tegyünk ha bajba jutott fecskéket látunk?

  • Ne menjünk közel a fecskékhez, és ne zavarjuk őket, mivel ez energiaveszteséget okozhat számukra. A fecskék most összebújva próbálják megőrizni energiájukat, és zavarásukkal újra és újra ki kell repülniük az esőbe, ami további energiaveszteséget jelent.
  • Ne próbáljuk meg etetni őket kenyérrel vagy magokkal, mivel ezek nem megfelelő táplálékok a fecskék számára, és csak zavarhatjuk őket.
  • Ha etetni szeretnénk őket egy lapos tálkába élő lisztkukacokat helyezhetünk el egy nyílt, magasan fekvő helyre, de semmiképpen ne a talajra. Bár ez nem mindig biztos, hogy segít, de volt már példa arra, hogy a fecskék ettek belőle.
  • Ha elázott vagy rossz állapotú fecskét találunk, óvatosan vegyük fel a földről, és egy papírtörlővel kibélelt cipős dobozba vigyük be a házba. A vizes fecskét óvatosan törölgessünk át papírtörlővel, ügyelve a tollak sérülésére. Ha a fecske remeg vagy gubbaszt, tegyünk mellé meleg vizes palackot, hogy melegedjen. Ha szükséges, használhatunk hajszárítót is a melegítéshez, de ügyeljünk arra, hogy a levegő ne legyen túl forró. 
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 18. 14:59