Durva lódarázs tűnt fel Magyarországon

Durva lódarázs tűnt fel Magyarországon

agrarszektor.hu
Emberre nem különösebben, de méhekre és más beporzókra annál nagyobb veszélyt jelent az ázsiai lódarázs (Vespa velutina), amelyet a napokban hivatalosan is azonosítottak a szakértők. A 2004-ben Franciaországban megjelent invazív faj megjelenése várható volt idehaza, de a szakértők későbbre várták az itthoni betörését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

– figyelmeztetett a Magyar Természettudományi Múzeum Facebook-oldalán. A posztban hivatkoznak a Múzeum korábbi közleményére is, amely szerint a faj hazai megjelenése várható volt, és az elmúlt napokban Márta Tamás kimlei méhész megfigyelte és befogta az első hazai példányokat.

A méhészeknek van okuk félni

Az ázsiai lódarazsat (Vespa velutina) 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában. Évről évre közeledett Magyarország felé, végül ideért. Pánikra azonban nincs ok: ez a faj valamivel kisebb termetű (2,5–3 cm), mint a nálunk élő európai lódarázs (Vespa crabro), és nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink.

Asian hornet (vespa velutina)
Ázsiai lódarázs (vespa velutina)

A Természettudományi Múzeum hozzáteszi: a félelemkeltés elkerülése érdekében fontos, hogy a vonatkozó híradásokban az ázsiai lódarazsat, vagyis a Vespa velutina-t ne keverjék össze az óriás lódarázzsal (Vespa mandarinia), amely darázsfaj szintén Ázsiában él, és tényleg hatalmas (akár 5–6 cm), de sosem telepedett meg Európában.

A szakértő is azonosította

A hazai első észlelés híre a napokban érkezett az Országos Magyar Méhészeti Egyesülethez (OMME) Győr-Moson-Sopron megyéből. A szervezet azonnal felvette a kapcsolatot az érintett méhésszel, továbbá egy rovartani szakértővel, aki a fotók alapján megerősítette a gyanút. Ezt követően az elfogott gyanús példányokból is érkezett néhány darab az Egyesülethez, amit az OMME átadott a rovarszakértőnek – áll a szervezet honlapján.

A hivatalos azonosítást követően Magyarország illetékes szervei jelentést tesznek az EU felé az említett invazív faj hazai megjelenéséről – teszi OMME.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?