Pénzhez juthatnak a magyar állattartók: ennyi támogatást kaphatnak most

Pénzhez juthatnak a magyar állattartók: ennyi támogatást kaphatnak most

agrarszektor.hu
2023. január 1-től lehetőség nyílt a rezisztenciavizsgálatok pénzügyi támogatással történő megvalósítására. A támogatás a kis létszámú állattartó telepek élelmiszertermelő állatai esetében elvégzett mintavételre, a laboratóriumi bakteriológiai vizsgálatra és az érzékenységi teszt elvégzésére vonatkozik, mértéke a vizsgálat típusától függ.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az antibiotikum kezelésnek ellenálló bakteriális fertőzések jelentős köz- és állategészségügyi kockázatot hordoznak - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Emellett a nem vagy nehezen kezelhető megbetegedések gazdasági károkat is okozhatnak az állatállományokban, ezért elengedhetetlen a fertőzések szakmailag megalapozott gyógyszeres kezelése. A laboratóriumi érzékenységi vizsgálatok segítenek a betegséget okozó kórokozók leküzdéséhez megfelelő hatóanyag kiválasztásában, mellyel célzott terápia végezhető. Továbbá egyes hatóanyagok - a közegészségügy védelme érdekében - kizárólag ezen vizsgálatokat követően használhatóak. Az állatgyógyászati készítményekre irányadó rendelet alapján a humánegészségügyi szempontból ún. kritikusan fontos antibiotikumok (3-4. generációs cefalosporinok, fluorokinolonok, kolisztin) csak rezisztenciavizsgálati eredmény vagy telepi rezisztencia térkép birtokában alkalmazhatóak élelmiszertermelő állatok kezelésére.
 
2023. január 1-től a fentiekkel összhangban az Agrárminisztérium megteremtette a rezisztenciavizsgálatok támogatott elvégzésének lehetőségét. A hozzájárulás a kis létszámú állattartó telepek élelmiszertermelő állatai esetében a mintavételre, a laboratóriumi bakteriológiai vizsgálatra és az érzékenységi teszt elvégzésére terjed ki, a rendeletben meghatározott feltételek alapján és összeghatárig. Gazdaságonként az első egyed mintavételezése után 1.500 Ft, minden további egyed, valamint környezeti mintavétel után 100 Ft támogatás igényelhető.

A bakteriológiai vizsgálat költségei 3.500 Ft-ig támogathatóak. A korongdiffúziós módszer alkalmazása esetén 2.000 Ft, míg a MIC (minimális gátló koncentráció) vizsgálatra 10.000 Ft a támogatható költség értéke. A vizsgálatok bármely engedélyezett hazai állategészségügyi laboratóriumban elvégeztethetők, ahol lehetőség van a felsorolt módszerek igénybevételére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?