Ez elképesztő: vízből kiugráló halak okoztak meglepetést a Újszegeden

Ez elképesztő: vízből kiugráló halak okoztak meglepetést a Újszegeden

agrarszektor.hu
Vízből kiugráló halak tucatjai lepték meg Újszegeden a horgászokat, a vízparton pihenőket és nem utolsósorban a kutyákat. Azóta kiderült, hogy a jelenség teljesen természetes volt, a Magyarországon invazív fajnak számító busák vonulása során valami megzavarta a halakat, amelyek így reagáltak a "vészhelyzetre".

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Újszegeden, a Tisza-Maros torkolatánál videóra vették, ahogy több tucatnyi busa ugrál a magasba a folyóból - olvasható az Szeged365 oldalán. A felvételhez írt kommentár szerint busák vonulása látható, ritka jelenség, de ha előfordul, akkor általában az évnek ebben az időszakában szokott. Kiváltó oka hajó és a kajakosok mozgása volt. Látva a rengeteg repülő busát, a folyóparton tartózkodó kutyák ugatva indultak meg a víz felé, mert ilyet ők még sem nagyon láttak.

@szeged365

Ritkán látni ilyet a Tiszán - több tucat busa kezdett ugrálásba a vízben, Ádám olvasónk lencsevégre is kapta őket!

♬ eredeti hang - Szeged365 - Szeged365

A Pecaverzum ugyanakkor hozzátette, hogy a busa inváziós halnak számít Magyarországon, és az vele a gond, hogy planktonevő. A plankton pedig az ikrából kikelő őshonos halivadékok táplálékforrása, ezért ha a busák eleszik előlük, és nem jutnak elég planktonhoz, szó szerint éhen halnak. Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese a nyár folyamán kétszer is megszólalt a témában. Először a busahorgászat szabályozását lengette be, majd pedig egyértelműsítette, hogy fő horgászszövetségi feladat a jövőben a szelekciós busahalászat. Ha várható is változás akár a horgászokat érintő szabályozásban, akár a szelekciós halászat vonatkozásában, arra biztosan leghamarabb már csak jövőre kerülhet sor - mutatott rá a szaklap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06