Fertőző állatbetegség terjed Magyarországon: már négy megye érintett

Fertőző állatbetegség terjed Magyarországon: már négy megye érintett

agrarszektor.hu
Két újabb vármegyében is megjelent a magas patogenitású madárinfluenza. Ezúttal Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun vármegyékben igazolta a vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az illetékes hatóságok megkezdték az érintett állományok felszámolását, valamint védő- és felügyeleti körzeteket is kijelöltek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hatóság közlése szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszabábolnán lévő tenyészlúd állományban a megemelkedett elhullás, az állatok bágyadtsága, a takarmány-, és vízfogyasztás csökkenése miatt az állattartó madárinfluenzára gyanakodott. A Nébih laboratóriuma azonosította a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét - írta meg a hatóság. A szakemberek már intézkedtek is a mintegy 6000 állatot számláló állomány felszámolásával kapcsolatban. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, és meghatározták a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. 

A Bács-Kiskun vármegyei Petőfiszálláson, vágás előtti kötelező tamponmintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza-fertőzést. Ezt követően a mulardkacsa állományban másnap megemelkedett az elhullás és az állatok bágyadtakká váltak. A nagyságrendileg 7100 állatot számláló állomány felszámolása november 14-én veszi kezdetét. Az érintett gazdaság körül itt is kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A madárinfluenzával kapcsolatos, további információk a Nébih tematikus aloldalán érhetők el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?